Почео 18. свесрпски сабор културног стваралаштва отаџбине и расејања у Источној Илиџи

28.08.2024. 12:48
0
ИЗВОР: katera.news

Почетак Османаестог свесрпског сабора културног стваралаштва отаџбине и расејања под слоганом „Веселите се кићени сватови" озваничен је данас у Источној Илиџи.

Сабор ће се одржати до 1. септембра у Војковићима у Источној Илиџи, а такмичарски програм употпуниће учесници који ће се такмичити у изворном пјевању и сценском приказу.

Према ријечима предсједника Организационог одбора овог сабора Ранка Скакавца, посјетиоци ће ове године моћи уживати у, истиче, фантастичном културно-умјетничком програму до сада.

- У овогодишњем сабору посјетиоци ће уживати и свако ће пронаћи нешто за себе – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Утврђен је програм, али и сви детаљи манифестације, а како наводи Скакавац, све је спремно за одржавање овогодишњег сабора.

Већ сутра, додаје, посјетиоци ће моћи да уживају у смотри гуслара првака Републике Српске, која ће бити одражана у 19.00 часова на Тргу др Миодраг Лазић у Источној Илиџи.

Он је подсјетио да ће у Трнову 30. августа бити одржано Саборско вече на којем ће наступити четири културно-умјетничка друштва, пјевачко друштво, два гуслара, те пјевач Саво Радовић те "Кум кум бенд".

Саборско вече биће одржано у Центру за културу, а програм ће почети молитвом у Цркви Светог Георгија у 15.00 часова, након чега ће да услиједи смотра културно-умјетничких друштава и дефиле.

Он  је подсјетио је да је ово једини сабор који има тематске задатке, а друштва која конкуришу за свеукупног побједника морају испунити три услова.

- Потребно је да друштва напишу литерарни рад на задану тему, направе сценски приказ обичаја, те да пјевају у такмичарском дијелу пјевања – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Према његовим ријечима, у суботу, 31. августа, предвиђен је, од 16.00 часова, сценски приказ обичаја на Тргу др Миодрага Лазић.

 Исти дан, од 19.00 часова одржаће се промоција књиге проф. др Димитрија Големовића „Свака се птица по свом гласу познаје“ у галерији на овом тргу.

Недјеља, уједно и посљедњи дан сабора, резервисана је за такмичарски дио - српско изворно пјевање у потри цркве у Војковићима

Према Скакавчевим ријечима, Војковићи ће тај дан угостити око 70 друштава из Републике Српске, Црне Горе и Србије.

- С обзиром на то да је тема овогодишњег сабора свадба, приказаћемо једну свадбу по свим српским обичајима. У 10.30 часова кренуће дефиле од основне школе у Војковићима до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну. Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници, након чега ће услиједити народно весеље уз „Гоци бенд“, Славка Перошевића, Весна Ђоковић и Милица Досковић – рекао је он.

 Генерални покровитељ сабора је, као и претходних година, Општина Источна Илиџа, а начелник ове општине Маринко Божовић навео је да је задовољан што је дио једне од најважнијих манифестација у овој општини, али и Републици Српској.

- Ово је манифестација која већ 18. настоји да сачува од заборава српску традицију, историју, обичаје и све оно што је карактеристично за Сарајевско-романијску регију – рекао је Божовић.

Божовић је додао да је захваљујући ентузијастима који су препознали важност његовања традиције, сабор опстао и прерастао границе Источне Илиџе.

- Желим да се захвалим свима онима који су препознали значај одржавања сабора и да  позовем грађане да га посјете – рекао је он.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Божовић је напоменуо да ће и ове године сабор уживо преносити БН телевизија.

Бојан Бојовић, шеф Туристичког инфо центра Источна Илиџа, који је и један од чланова организационог одбора, навео је да ће посљедњег дана сабора, у порти цркве у Војковићима, бити постављен инфо-пулт, на којем ће посјетиоци моћи да се упознају са свим потенцијалима и љепотама ове општине, али и града Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    17h 54m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    21h 33m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    16h 3m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    4h 44m
    0
  • Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
    23h 0m
    1