Počeo filmski kampus - prilika da studenti steknu nova znanja

09.10.2023. 21:08
0
IZVOR: srna.rs

Projekcijom dokumentarnog filma "Ju grupa - trenutak sna" reditelja Darka Lungulova, dobitnika Gran-pri nagrade ovogodišnjeg Martovskog festivala, večeras je na Palama otvoren "Filmski kampus - program za studente".

Lungulov je sedam godina radio film o "Ju grupi", najstarijem i najdugovječnijem bendu koji postoji 52 godine i nosi ime bivše Jugoslave. To je u stvari priča o porodici Jelić, o njihovom jedinstvu, o tome šta su sve prošli.

Otvaranju kampusa prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koja je izjavila da je Srpska opredjeljena da podrži razvoj filmske umjetnosti, kako same umjetnosti, tako i mladih stavralaca.

Ona je dodala da o tome dovoljno govori činjenica da je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske sa glavnim zadatkom da podstiče razvoj audio-vizuelne djelatnosti.

Đakovićeva je navela da je ovaj događaj od velikog značaja za sve buduće filmske stvaraoce jer im pruža priliku da steknu nova znanja i vještine.

- Kampus je značajan i iz razloga što mladi umjetnici izvan učionica imaju priliku da kroz neposredan razgovor i kontakt sa afirmisanim filmskim radnicima steknu nova znanja, uče od starih kolega koji su već ostvareni i veliki profesionalci u svom poslu - rekla je Đakovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, mladi studenti će imati priliku da svoje ideje i ono što nauče pretoče u realnost kroz razne projekte, koje će da podrži Audio-vizuelni centar Srpske.

Reditelj filma Lungulov je rekao da je film o "Ju grupi" višeslojna priča, pa kada neki očekuju dokumentarac o rok grupi, dobiju mnogo više.

On je podsjetio da je film dobitnik Gran-pri nagrade ovogodišnjeg Martovskog festivala u Beogradu za najbolji film, da je dobio nagradu za najbolju montažu i nagradu za najbolji dizajn zvuka.

Snježan Lalović, direktor Kinoteke Republike Srpske, rekao je da su kampus organizovali za studente akademija i fakulteta filmske umjetnosti iz regiona, te da je manifestacija obogaćena eminentnim imenima iz svijeta filma.

- Biće organizovana predavanja koje će držati ljudi koji su profesionalci, dugo u filmu, imaju iskustva i u produkciji i za kamerom i kao reditelji i kao animatori. Očekujemo interakciju između predavača i učesnika u kampusu, a kao i svake godine veliko je interesovanje - istakao je Lalović.

Laović navodi da je organizovan i bogat večernji filmski program gdje imaju četiri igrana filma.

Za sutra je planiran animirani film o karikaturistima bivše Jugoslavije "Avanture karikature", zatim u srijedu, 11. oktobra, film "Sav taj pank", dok će Kampus zatvoriti film "Strahinja Banović".

Student opšte književnosti i teatrilogije na Filozofskom fakultetu Pale Ivana Todorović rekla je da svake godine iskoristi priliku da učestvuje na kampusu, da joj predavanja mnogo znače, ne samo u teorijskom, nego i u praktičnom smislu jer dolaze stručnjaci iz različitih oblasti iz svijeta filma, pozorišta.

Student treće godine na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Pavle Vujović rekao je da studira režiju i da učešće na ovakvom kampusu ima veliku vrijednost jer mogu čuti stavove i mišljenja stručnjaka drugačija od onih na predavanjima.

Gosti Kinoteke Republike Srpske u kampusu su studenti akademija umjetnosti iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Republike Srpske.

Na ovogodišnjem 12. Kampusu predavači su priznati filmski radnici iz regiona kao što su Đorđe Kadijević, Darko Lungulov, Draško Gajić, Vera Vlajić, Goran Volarević, Predrag Velinović, Slobodan Simojlović, Irfan Mensur i Uroška Tatomir.

Program za studente planiran je od sutra do 13. oktobra od 9.00 do 14.00 časova, a filmski program od 19.00 i 20.00 časova. Ulaz na projekcije filmova i program za studente besplatan je u Kulturnom centru Pale.

Održavanje ovogodišnjeg filmskog kampusa na Palama podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, opština Pale, Kulturno-sportski centar "Pale", ugostiteljski objekti, a medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 3m
    0
  • Slani mafini
    19h 24m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 19m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 13m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    13h 42m
    3