Počeo naučni skup „Pravo, tradicija i promjene“

26.10.2019. 12:55
0
IZVOR: Srna

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu počeo je naučni skup o temi "Pravo, tradicija i promjene", na kojem učestvuju autori i koautori iz osam zemalja.

Dekan Pravnog fakulteta Goran Marković rekao je novinarima prije početka skupa da je prijavljeno 73 referenta iz osam zemlja, a da 60 neposredno učestvuje u radu skupa.

Marković je naveo da na skupu učestvuju autori iz regiona i Evrope, kao i međunarodno udruženje pravnika iz Moskve i Srpsko udruženje za krivično pravnu teoriju i praksu.

On smatra da je to značajno, jer su na taj način ispunjeni uslovi da naučni skup od naredne godine ima karakter međunarodnog naučnog skupa kao jedini takav naučni skup iz oblasti pravnih nauka u Srpskoj.

Cilj naučnog skupa je da sa svih aspekata sagleda stanje i razvoj pravnog sistema, ukaže na vrijednosti i principe koji obilježavaju pravni sistem, kao i na način i sadržaj promjene tih vrijednosti i principa.

Marković je naveo da će autori dati teorijsku analizu i predložiti rješenja primjenjujući pozitivnopravni, uporedni i istorijski metod.

On je napomenuo da skup organizuju osmi put povodom Dana Pravnog fakulteta, te istakao da je ova obrazovna ustanova formirala i međunarodni Naučni odbor sastavljen od uglednih univerzitetskih profesora koji učestvuju u pripremama za održavanje naučnog skupa i za objavljivanje zbornika radova.

Predsjednik Naučnog odbora skupa Radomir V. Lukić rekao je da tema današnjeg naučnog skupa ispituje koliko je pravo djelotvorno u onome šta namjeravaju da učine oni koji su ga stvorili i koliko može da učini od promjene ljudske prirode do promjene odnosa.

On se nada da će ovakav rad naići na podršku, prepoznavanje i određenu zahvalnost u zemljama bivše Jugoslavije ili će doprinijeti rastu ugleda Pravnog fakulteta na Palama kao ustanove koja, osim što uči, spaja i istražuje.

Lukić je naveo da svake godine, po završetku ovog skupa, objavljuju zbornik radova, koji bi poslije ovog trebalo da bude dostupan publici u februaru ili martu.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ovaj događaj okvalifikovalo je kao naučni skup sa međunarodnim učešćem i kao najbolje rangiran koji organizuju fakulteti društvenih i humanističkih nauka u Republici Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    21h 44m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    19h 19m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    5h 18m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    3h 45m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    5h 37m
    0