Počeo naučni skup „Pravo, tradicija i promjene“

26.10.2019. 12:55
0
IZVOR: Srna

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu počeo je naučni skup o temi "Pravo, tradicija i promjene", na kojem učestvuju autori i koautori iz osam zemalja.

Dekan Pravnog fakulteta Goran Marković rekao je novinarima prije početka skupa da je prijavljeno 73 referenta iz osam zemlja, a da 60 neposredno učestvuje u radu skupa.

Marković je naveo da na skupu učestvuju autori iz regiona i Evrope, kao i međunarodno udruženje pravnika iz Moskve i Srpsko udruženje za krivično pravnu teoriju i praksu.

On smatra da je to značajno, jer su na taj način ispunjeni uslovi da naučni skup od naredne godine ima karakter međunarodnog naučnog skupa kao jedini takav naučni skup iz oblasti pravnih nauka u Srpskoj.

Cilj naučnog skupa je da sa svih aspekata sagleda stanje i razvoj pravnog sistema, ukaže na vrijednosti i principe koji obilježavaju pravni sistem, kao i na način i sadržaj promjene tih vrijednosti i principa.

Marković je naveo da će autori dati teorijsku analizu i predložiti rješenja primjenjujući pozitivnopravni, uporedni i istorijski metod.

On je napomenuo da skup organizuju osmi put povodom Dana Pravnog fakulteta, te istakao da je ova obrazovna ustanova formirala i međunarodni Naučni odbor sastavljen od uglednih univerzitetskih profesora koji učestvuju u pripremama za održavanje naučnog skupa i za objavljivanje zbornika radova.

Predsjednik Naučnog odbora skupa Radomir V. Lukić rekao je da tema današnjeg naučnog skupa ispituje koliko je pravo djelotvorno u onome šta namjeravaju da učine oni koji su ga stvorili i koliko može da učini od promjene ljudske prirode do promjene odnosa.

On se nada da će ovakav rad naići na podršku, prepoznavanje i određenu zahvalnost u zemljama bivše Jugoslavije ili će doprinijeti rastu ugleda Pravnog fakulteta na Palama kao ustanove koja, osim što uči, spaja i istražuje.

Lukić je naveo da svake godine, po završetku ovog skupa, objavljuju zbornik radova, koji bi poslije ovog trebalo da bude dostupan publici u februaru ili martu.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske ovaj događaj okvalifikovalo je kao naučni skup sa međunarodnim učešćem i kao najbolje rangiran koji organizuju fakulteti društvenih i humanističkih nauka u Republici Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Kineski most“ u petak u Palama „Kineski most“ u petak u Palama
Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama Evropski seniorski džudo kup danas i sutra u Palama
U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije U Palama uhapšeno lice u okviru međunarodne akcije
Najčitanije
 • Apel građanima u Istočnom Sarajevu: Čuvajte se zmija!
  13h 51m
  3
 • Priča o mrtvoj dragoj – Lenka Dunđerski i Laza Kostić
  19h 5m
  0
 • Sutra prekid električne energije u Istočnoj Ilidži
  9h 36m
  1
 • Brat ministra BiH Vojina Mijatovića nasmrt pretučen u Beogradu
  17h 54m
  0
 • Milica Borovčanin učenik generacije SŠC „Vasilije Ostroški“
  15h 33m
  4