Почео научни скуп „Право, традиција и промјене“

26.10.2019. 12:55
0
ИЗВОР: Srna

На Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву почео је научни скуп о теми "Право, традиција и промјене", на којем учествују аутори и коаутори из осам земаља.

Декан Правног факултета Горан Марковић рекао је новинарима прије почетка скупа да је пријављено 73 референта из осам земља, а да 60 непосредно учествује у раду скупа.

Марковић је навео да на скупу учествују аутори из региона и Европе, као и међународно удружење правника из Москве и Српско удружење за кривично правну теорију и праксу.

Он сматра да је то значајно, јер су на тај начин испуњени услови да научни скуп од наредне године има карактер међународног научног скупа као једини такав научни скуп из области правних наука у Српској.

Циљ научног скупа је да са свих аспеката сагледа стање и развој правног система, укаже на вриједности и принципе који обиљежавају правни систем, као и на начин и садржај промјене тих вриједности и принципа.

Марковић је навео да ће аутори дати теоријску анализу и предложити рјешења примјењујући позитивноправни, упоредни и историјски метод.

Он је напоменуо да скуп организују осми пут поводом Дана Правног факултета, те истакао да је ова образовна установа формирала и међународни Научни одбор састављен од угледних универзитетских професора који учествују у припремама за одржавање научног скупа и за објављивање зборника радова.

Предсједник Научног одбора скупа Радомир В. Лукић рекао је да тема данашњег научног скупа испитује колико је право дјелотворно у ономе шта намјеравају да учине они који су га створили и колико може да учини од промјене људске природе до промјене односа.

Он се нада да ће овакав рад наићи на подршку, препознавање и одређену захвалност у земљама бивше Југославије или ће допринијети расту угледа Правног факултета на Палама као установе која, осим што учи, спаја и истражује.

Лукић је навео да сваке године, по завршетку овог скупа, објављују зборник радова, који би послије овог требало да буде доступан публици у фебруару или марту.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске овај догађај оквалификовало је као научни скуп са међународним учешћем и као најбоље рангиран који организују факултети друштвених и хуманистичких наука у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама Премијера документарног филма "Ако те се сјетим једном само" у Палама
Претреси у Сарајеву, Источном Новом Сарајеву, Палама и Источном Старом Граду Претреси у Сарајеву, Источном Новом Сарајеву, Палама и Источном Старом Граду
Годишњица НАТО бомбардовања Јахоринског потока код Пала (ВИДЕО) Годишњица НАТО бомбардовања Јахоринског потока код Пала (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 13m
  0
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  20h 48m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  11h 41m
  0
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  12h 43m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  16h 48m
  0