Počinje 26. festival Sarajevske večeri muzike

08.09.2020. 10:27
0
IZVOR: nezavisne.com

Ovogodišnji, 26. festival Sarajevske večeri muzike (SVEM) predstaviće se u digitalnom izdanju.

Pod novim okolnostima festival se pridružuje globalnom obilježavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena koncertom 8. septembra u 20 sati, na kojem će u prvom dijelu u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, Sarajevska filharmonija pod dirigentskom palicom Samre Gulamović  izvesti Beethovenovu Simfoniju br. 8.

U drugom dijelu virtuelnog koncerta nastupitće violinistkinja Alena Baeva iz Varšave, uz ukrajinskog pijanistu Vadjma Holodenka, koji će izvesti Betovenovu Sonatu za violinu i klavir br. 3 u Es-duru.

Digitalno festivalsko izdanje nastaviće se 10. septembra, u 20 sati koncertom bh. gitariste Sanela Redžića iz Crkve sv. Nikolaja i Jakoba u Erfurtu (Njemačka), koji će izvesti djela Baha, de Falje, Vajsa, Tarege...

Završnica virtuelnog izdanja Festivala rezervisana je 12. septembar, u 19 sati kada će na Trgu Susan Sontag-Pozorišni trg nastupiti solisti Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, te Ivan Šarić, bas, uz Hor Opere Narodnog pozorišta i Sarajevsku filharmoniju, te pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića i u režiji Dine Mustafića izvesti čuveni Rekvijem Volfganga Amadeusa Mocarta iz pijeteta prema žrtvama virusa korona u BiH i u svijetu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva na Stupu Policija u Sarajevu uputila apel građanima: Ovo je muškarac za kojim se traga zbog ubistva...
Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO) Pogledajte kako je izgledao život u Sarajevu 1920. godine (VIDEO)
U pucnjavi na Stupu ubijen migrant U pucnjavi na Stupu ubijen migrant
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 34m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 25m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 12m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 38m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 20m
    0