Počinje izložba ručnih radova "Čarolija niti" u Istočnom Sarajevu

20.03.2023. 08:41
0
IZVOR: srna.rs

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje izložbu ručnih radova "Čarolija niti" pod nazivom "Predem tanko pa se čini malko".

Izložba počinje danas i trajaće do srijede, 22. marta, a biće održana u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Tematski zadatak ove godine je tradicionalna obrada-predenje vune, pa je tim povodom organizovano takmičenje u predenju vune na preslici i vretenu.

Šesnaesta kulturno-edukativna manifestacija "Čarolija niti" i ove godine okuplja ljubitelje narodne kulture i umjetnosti, izlagače i takmičare u tradicionalnom prenošenju saznanja i umijeća, predstavljanju starih tehnika ručnog rada, narodne usmene predaje i drugog nematerijalnog kulturnog nasljeđa, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U saopštenju se navodi da bi takmičarka/prelja trebalo da ima svoju preslicu, vunu i vreteno. Vrednovaće se najbolje izvedena tanka nit i količina namotane pređe na vretenu u vremenu od dva časa.

Poželjno je da se takmičarke predstave i u usmenoj predaji, što podrazumijeva, kraći prikaz iz ličnog iskustva i sjećanja - značaj ručnog rada nekada, tradicionalno prenošenje, uloga prelje u kućnoj i široj zajednici, statusni simbol i narodna vjerovanja za preslicu, zatim bojenje, obrada i prerada vune.

U sveukupnu ocjenu za prve tri nagrade ulazi i usmeno predstavljanje.

Nagrade su novčane za prva tri mjesta - 100 KM, 70 KM i 50 KM.

Ostali učesnici dobiće posebna priznanja i prigodne poklone.

Prema najavi programa danas od 10.00 časova je postavka štandova i izloga, a zvanično otvaranje izložbe je predviđeno u 12.00 časova.

Sutra, 21. marta, od 12.30 do 14.30 časova predviđen je takmičarski dio programa, predenje vune na preslici i vretenu.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 9.00 do 19.00 časova.

U srijedu, 22. marta, od 12.00 časova je najavljen muzičko-scenski program, dodjela nagrada i priznanja, te zatvaranje manifestacije i koktel za učesnike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu Promocija knjige „Ajdučija“ Slobodana Kovačevića u Istočnom Sarajevu
Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo Scenski prikaz običaja danas u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo
Počeo Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Počeo Sajam knjiga u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
 • Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
  11h 0m
  0
 • Obavještenje o prijemu zahtjeva kategorisanih boraca VRS na jedinstveni mjesečni borački dodatak
  12h 49m
  0
 • Aleksandra je pobijedila rak sa metastazama na sedam organa
  17h 31m
  1
 • Banjanin: Naučni rad objavljen u vrhunskom međunarodnom časopisu - dokaz da se u Istočnom Sarajevu školuju kvalitetni kadrovi
  15h 25m
  4
 • Sandri Savić potrebni dobrovoljni davaoci krvi na VMA
  7h 21m
  0