Počinje suđenje za Petrovačku cestu

26.12.2022. 08:58
0
IZVOR: srna.rs

Suđenje četvorici oficira-pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za ratni zločin na Petrovačkoj cesti počinjen u "Oluji "1995. godine počinje danas u Beogradu, najavljeno je iz Višeg suda.

Suđenje je zakazano za 14.30 časova pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine.

Pripremno ročište u postupku protiv četvorice hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, umrtivši deset osoba, među kojima je bilo i četvoro djece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za ovaj zločin tereti brigadira Hrvatske vojske pilota avijacije u penziji Vladimira Mikca, koji je u to vrijeme bio komandant vojne avio-baze u Puli, pilota Zdenka Radulja, ratnog komandanta avio-baze Pleso kod Zagreba, pukovnika Željka Jelenića, koji je u vrijeme kad je zločin pčočinjen bio komandir 22. eskadrile lovačkih aviona u Puli, kao i pukovnika Danijela Borovića, ratnog komandira 21. eskadrile lovačke avijacije u Plesu.

U bombardovanju hrvatske avijacije 7. avgusta 1995. kod Bravskoga, mjesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u izbjegličkoj koloni poginulo je 10 osoba, među njima četvoro djece, dvadesetogodišnja djevojka i osamdesettrogodišnja žena, a nekoliko desetina ljudi je teže i lakše ranjeno.

Izbjeglička kolona krenula je iz sjeverne Dalmacije i Like i u Martinbrodu preko Une prešla u Republiku Srpsku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    19h 29m
    3
  • Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
    22h 49m
    0
  • Jelena Samardžija i Jovanka Šiljak, srpske heroine: Život posvećen brizi za nejač
    23h 41m
    1
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 41m
    0
  • Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
    21h 7m
    0