Počinju „Dani Vojislava Lubarde"

16.06.2022. 09:43
0
IZVOR: srna.rs

U Rogatici večeras počinje dvodnevna manifestacija „Dani Vojislava Lubarde" u organizaciji Narodne biblioteke koja nosi ime ovog srpskog književnika.

Manifestacija će početi u 19:00 časova u Narodnoj biblioteci prigodnim repertoarom profesora Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i magistra solo pjevanja Dejane Hršum i profesora harmonike Danijele Gazdić.

Potom će biti promovisano novo izdanje knjige „Dnevnik ratnog hirurga" autora Miodraga Lazića, o kojoj će govoriti redovni profesor na Univerzitetu u Nišu i Filozofskom fakultetu na Palama Goran Maksimović, Nina Vujošević, kćerka doktora Lazića i predstavnik izdavačke kuće.

Sutra, drugog dana manifestacije, od 19:00 časova planirano je predstavljanje knjige ,,Anatema" autora Vojislava Lubarde, a potom će posjetioci moći da pogledaju izložbu fotografija i knjiga ovog srpskog književnika, kao i cjelokupnu zavičajnu biblioteku.

Svoje stihove govoriće zavičajni pjesnici Milad Obrenović, Mišo Lubarda i Slobodan Ristović.

Ovom prilikom biće uručene novčane nagrade najboljem čitaocu na Odjeljenju za omladinu i odrasle i Dječijem odjeljenju.

Vojislav Lubarda rođen je u Rogatici 1930. godine.

Njegov drugi roman „Ljuljaška" bio je zabranjen u Sarajevu odmah nakon izdanja, a nakon romana „Gordo posrtanje" doživio je politički progon u Sarajevu. Svoj stvaralački opus nastavio je od 1975. u Beogradu, gdje je napisao šest romana i dobio NIN-ovu nagradu za roman godine za „Vaznesenje". Preminuo je u Beogradu 2013. godine.

Narodna biblioteka u Rogatici je u maju 2018. dobila ime ovog srpskog književnika i potom je pokrenuta manifestacija „Dani Vojislava Lubarde" kako bi rodni grad sačuvao od zaborava njegov lik i književno djelo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 1m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    13h 59m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    22h 25m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    20h 40m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    1h 3m
    1