Počinju Treći međunarodni književni susreti „Simeon Milutinović Sarajlija“ u Istočnoj Ilidži

11.10.2023. 14:11
0
IZVOR: katera.news

Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža danas je predstavio program Trećih međunarodnih književnih susreta „Simeon Milutinović Sarajlija“ koji se, ove godine, održavaju od 14. do 16. oktobra.

Trodnevna manifestacija okupiće istaknute književnike, pisce i pjesnike za djecu i odrasle.

Vršilac dužnosti direktora Centar za kulturu i informisanje Božidar Novaković istakao je da su u ovogodišnjoj organizaciji učestvovali i profesori Željka Pržulj i Saša Knežević sa Filozofskog fakulteta u Palama, te najavio program festivala.

- Svečano otvaranje književnih susreta predviđeno je u subotu u 18.00 časova. O Simi Milutinoviću Sarajliji će govoriti prof. dr Saša Knežević i prof. dr Željka Pržulj, nakon čega će, u 18.30 časova, uslijediti književno veče Nenada Milkića – rekao je Novaković.

Drugog dana manifestacije, književnik Saša Edi Đorđević će održati književnu radionicu „Od ideje do romana“ za osnovne i srednjoškolce iz Istočnog Sarajeva.

Novaković je dodao da će u 18. časova biti organizovano takmičenje u besjedništvu za učenike srednjih škola, nakon čega će uslijediti književno veče Ivane Spahić, ovogodišnje dobitnice "Zlatne sove" za najbolji neobjavljeni roman, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Treći dan donosi pjesnički čas Tode Nikoletića, koji će biti organizovan u osnovnim školama sa područja Istočnog Sarajeva.

Recitatorsko takmičenje za osnovce predviđeno je u 18.00 časova, nakon čega će uslijediti pjesničko veče Tode Nikoletića, Gorana Vračara i Ognjena Kandića.

Novaković je dodao da su u oba takmičenja predviđene novčane nagrade za prva tri mjesta, a ocjenjivaće ih stručni žiri u sastavu književnika i profesora književnosti.

Slika

Foto: Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža

Željka Pržulj, profesor na Katedri za srbistiku, istakla je da je Simeon Milutinović Sarajlija jedan od najčudesnijih književnika i uopšte javnih i kulturnih radnika koje je srpska književnost imala.

- Mogli bismo ga posmatrati kao neku vrstu srpske renesanse koju mu književno, istorijski i poetički nismo imali. Teško bi bilo pobrojati čime se taj čovjek sve bavio i koliko napora je ulagao. Napomenuću da je bio lični učitelj Petra Drugog Petrovića Njegoša i da je u velikoj mjeri uticao na njegovo usmjerenje ka poeziji, skupljanju narodnih pjesama i pisanju pjesama u duhu narodnog deseterca - navela je Pržuljeva.

Ona je istakla da je Simeon Milutinović Sarajlija bio filozof, te da se može reći da je sa jedne strane i jedan od začetnika i utemeljivača srpske umjetničke poezije.

- Tada se to nazivalo poezijom romantizma, međutim sa današnje distance, njegov značaj je mnogo veći. Takođe, bio je i ustanik, dakle učesnik u borbama i sve ono što čime se bavio je radio sa jednom mišlju, a to je opstanak i fizički i identitetski srpskog naroda - rekla je Pržuljeva.

Ivana Spahić je istakla da je za nju velika čast što je dio ove manifestacije.

- Podržavam razvoj književnosti i njegovanje kulture čitanja na bilo koji način. Ovakve manifestacije su pravi primjer toga - navela je Spahićeva.

Treći međunarodni književni susreti „Simeon Milutinović Sarajlija“ biće održani u amfiteatru Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža.

Komentari 0
Povezane vijesti
Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO) Učenici OŠ „Jovan Dučić“ iz Istočne Ilidže posjetili Jahorinu (FOTO)
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    16h 27m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 23m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    15h 27m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    12h 20m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    14h 17m
    0