Почињу Трећи међународни књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источној Илиџи

11.10.2023. 14:11
0
ИЗВОР: katera.news

Центар за културу и информисање Источна Илиџа данас је представио програм Трећих међународних књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“ који се, ове године, одржавају од 14. до 16. октобра.

Тродневна манифестација окупиће истакнуте књижевнике, писце и пјеснике за дјецу и одрасле.

Вршилац дужности директора Центар за културу и информисање Божидар Новаковић истакао је да су у овогодишњој организацији учествовали и професори Жељка Пржуљ и Саша Кнежевић са Филозофског факултета у Палама, те најавио програм фестивала.

- Свечано отварање књижевних сусрета предвиђено је у суботу у 18.00 часова. О Сими Милутиновићу Сарајлији ће говорити проф. др Саша Кнежевић и проф. др Жељка Пржуљ, након чега ће, у 18.30 часова, услиједити књижевно вече Ненада Милкића – рекао је Новаковић.

Другог дана манифестације, књижевник Саша Еди Ђорђевић ће одржати књижевну радионицу „Од идеје до романа“ за основне и средњошколце из Источног Сарајева.

Новаковић је додао да ће у 18. часова бити организовано такмичење у бесједништву за ученике средњих школа, након чега ће услиједити књижевно вече Иване Спахић, овогодишње добитнице "Златне сове" за најбољи необјављени роман, коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Трећи дан доноси пјеснички час Тоде Николетића, који ће бити организован у основним школама са подручја Источног Сарајева.

Рецитаторско такмичење за основце предвиђено је у 18.00 часова, након чега ће услиједити пјесничко вече Тоде Николетића, Горана Врачара и Огњена Кандића.

Новаковић је додао да су у оба такмичења предвиђене новчане награде за прва три мјеста, а оцјењиваће их стручни жири у саставу књижевника и професора књижевности.

Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Жељка Пржуљ, професор на Катедри за србистику, истакла је да је Симеон Милутиновић Сарајлија један од најчудеснијих књижевника и уопште јавних и културних радника које је српска књижевност имала.

- Могли бисмо га посматрати као неку врсту српске ренесансе коју му књижевно, историјски и поетички нисмо имали. Тешко би било побројати чиме се тај човјек све бавио и колико напора је улагао. Напоменућу да је био лични учитељ Петра Другог Петровића Његоша и да је у великој мјери утицао на његово усмјерење ка поезији, скупљању народних пјесама и писању пјесама у духу народног десетерца - навела је Пржуљева.

Она је истакла да је Симеон Милутиновић Сарајлија био филозоф, те да се може рећи да је са једне стране и један од зачетника и утемељивача српске умјетничке поезије.

- Тада се то називало поезијом романтизма, међутим са данашње дистанце, његов значај је много већи. Такође, био је и устаник, дакле учесник у борбама и све оно што чиме се бавио је радио са једном мишљу, а то је опстанак и физички и идентитетски српског народа - рекла је Пржуљева.

Ивана Спахић је истакла да је за њу велика част што је дио ове манифестације.

- Подржавам развој књижевности и његовање културе читања на било који начин. Овакве манифестације су прави примјер тога - навела је Спахићева.

Трећи међународни књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлија“ биће одржани у амфитеатру Средњошколског центра Источна Илиџа.

Коментари 0
Повезане вијести
Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО) Ученици ОШ „Јован Дучић“ из Источне Илиџе посјетили Јахорину (ФОТО)
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 10m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 8m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 34m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    17h 49m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 28m
    0