Pogledajte kako 195 folkloraša iz cijelog svijeta pjeva “Ovo je Srbija”

01.12.2020. 20:36
0
IZVOR: RTRS

Članovi KUD “Batajnica” iz Beograda i SKUD “Oplenac” iz Toronta organizovali su i izveli nesvakidašnji projekat u kojem su okupili članove pjevačkih grupa i folklornih ansambala Srba iz cijelog svijeta (18 zemalja), u pratnji nekoliko narodnih orkestara i zajednički snimili pjesmu Nikole Grbića Grbe “Ovo je Srbija”. U projektu učestvovao je i Ansambl narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša” iz Banjaluke.

U ovaj veličanstveni projekat čiji je slogan “Snagom srpske tradicije, zajedno!” uključilo se 41 pjevačko društvo, dva orkestra i brojni pojedinci.

Ukupno 195 izvođača iz Srbije, SAD, Australije, Austrije, Engleske, Francuske, Grčke, Italije, Kanade, Kine, Mađarske, Nemačke, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije, Švajcarske, Švedske i Crne Gore oduševilo je svojim pjevanjem ljude širom svijeta.

 

Direktor Ansambla “Veselin Masleša” Nemanja Knežević zahvalio se svakom kulturno – umjetničkom društvu i pojedincu koji su srdačno prihvatili poziv na saradnju, potrudivši se, usput, da daju svoj doprinos i preko svojih mogućnosti.

– Za naš narod je oduvijek važilo da je jedini putokaz ka zajedničkom uspjehu sloga. Koliko god su nas istorija i drugi činioci neprestano razapinjali i razdvajali, svi ciljevi prožeti slogom su bili ostvarivani. Inspirisani potrebom da budemo razdvojeni proteklih nekoliko mjeseci, a nikada u mirovanju u našoj opštoj borbi za kulturu, okupili smo naše prijatelje u Srbiji i širom svijeta i, vjerujemo, načinili poduhvat vrijedan pažnje – poručio je Knežević.

On je dodao da borba za kulturu, nematerijalnu kulturnu baštinu, tradicionalno nasljeđe, borba za očuvanje našeg identiteta i borba za odgovor na pitanje ko smo, može biti plodotvorna samo ako je zajednička i složna.

– Ovaj snimak koji vidite pred vama upravo je svijetli početak te borbe, one u kojoj učestvuju Srbi iz svih dijelova svijeta, ponosni, čili i vedri jer pronose svoju, srpsku riječ, pjesmom širom univerzuma. “Tiha voda, breg roni”. Neka poteče voda folkloraša iz matice i rasijanja, i neka ne staje, neka odzvanja svojim šumom kroz gore i doline. Neka odzvanja i neka svako zna; Ovo je Srbija! – rekao je Knežević.

Muzički aranžman i režiju uradio je Miloš Mutapčić, u ulozi izvršnog producenta našao se Saša Bogunović. Grafički dizajn uradili su Bojan Adamović i Emilija Đuričić, dok su asistenti produkcije bili Nikolina Despot i Darko Batak.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu! Srbija i Albanija žele zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u fudbalu!
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    1h 55m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    5h 58m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    8h 2m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    20h 38m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    5h 16m
    0