Policija od ljekara u Hrvatskoj traži da prepoznaju teroriste

25.08.2019. 18:21
0

U dopisu koji je dobio županijski Domu zdravlja u Osijeku od Osiječko-baranjske Policijske uprave, piše da je dosadašnjom analizom evidentiranih bezbjednosnih rizika utvrđena radikalizacija osoba sa duševnim smetnjama u Hrvatskoj, zbog čega ljekari opšte prakse i psihijatri treba “preventivno da djeluju i pravovremeno otkrivaju takve bezbjednosne događaje”.

U dopisu se navodi da je to potrebno jer je utvrđen značajan postotak osoba koje su evidentirane kao osobe s duševnim smetnjama, a koje su iskazivale naklonost ideologijama terorističkih organizacija, piše Jutarnji list.

– Dobro ste shvatili – ljekari bi dakle trebali aktivno da rade na prepoznavanju psihičkih bolesnika sa terorističkim tendencijama – navodi list.

Zbog tog dopisa ljekari su burno reagovali i poslali dopis zaštitnici građana, ne samo zbog zadatka za koji kažu nisu edukovani, već i zbog činjenice da policija namjerava da traži teroriste samo među psihičkim bolesnicima.

Psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče Ivan Chelića kaže da je taj postupak MUP-a neprihvatljiv i ističe da je sve pokrenula Evropska komisija jer je u nekim zemljama EU, ali ne i u Hrvatskoj, utvrđeno da se psihijatrijski pacijenti, i to uglavnom autisti i šizofreničari, pokušavaju, a ponekad i uspiju da regrutuju u terorističke organizacije.

– Ko je utvrdio i u kojem obimu da su psihički bolesnici teroristi – pita se Chelić i dodaje da se radi tek o preporukama EK koje je izradio holandski RAN (Radicalisation Awareneš Network), a u kojima , kako kaže, sigurno stoji da se u sve to trebaju uključiti stručnjaci, odnosno psihijatrijske ustanove, a ne domovi zdravlja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Epilog velike akcije MUP-a RS: Sedam uhapšenih, oduzeta droga
Ostavio upaljen automobil, pa ostao bez njega
Rogatica: Maloljetnici ukrali automobil i izazvali dvije saobraćajne nezgode
Najčitanije
 • Novi zakon u RS: Ko ima posao i stan moraće napraviti troje djece!
  6h 37m
  0
 • Palo pet djevojaka: Ovo su eskort dame koje su tvrdile da su sekretarice
  15.01.2020
  0
 • Rogatica: Maloljetnici ukrali automobil i izazvali dvije saobraćajne nezgode
  15.01.2020
  0
 • Bolnica "Srbija": Hitno potrebna nulta negativna krvna grupa
  15.01.2020
  0
 • Ostavio upaljen automobil, pa ostao bez njega
  16.01.2020
  0