Полиција од љекара у Хрватској тражи да препознају терористе

25.08.2019. 18:21
0
ИЗВОР: Српска инфо

У допису који је добио жупанијски Дому здравља у Осијеку од Осијечко-барањске Полицијске управе, пише да је досадашњом анализом евидентираних безбједносних ризика утврђена радикализација особа са душевним сметњама у Хрватској, због чега љекари опште праксе и психијатри треба “превентивно да дјелују и правовремено откривају такве безбједносне догађаје”.

У допису се наводи да је то потребно јер је утврђен значајан постотак особа које су евидентиране као особе с душевним сметњама, а које су исказивале наклоност идеологијама терористичких организација, пише Јутарњи лист.

– Добро сте схватили – љекари би дакле требали активно да раде на препознавању психичких болесника са терористичким тенденцијама – наводи лист.

Због тог дописа љекари су бурно реаговали и послали допис заштитници грађана, не само због задатка за који кажу нису едуковани, већ и због чињенице да полиција намјерава да тражи терористе само међу психичким болесницима.

Психијатар из Клинике за психијатрију Врапче Иван Цхелића каже да је тај поступак МУП-а неприхватљив и истиче да је све покренула Европска комисија јер је у неким земљама ЕУ, али не и у Хрватској, утврђено да се психијатријски пацијенти, и то углавном аутисти и шизофреничари, покушавају, а понекад и успију да регрутују у терористичке организације.

– Ко је утврдио и у којем обиму да су психички болесници терористи – пита се Цхелић и додаје да се ради тек о препорукама ЕК које је израдио холандски РАН (Radicalisation Awareneš Network), а у којима , како каже, сигурно стоји да се у све то требају укључити стручњаци, односно психијатријске установе, а не домови здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 59m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 6m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 54m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 36m
    0