"Političari iz BiH idealni za crtanje karikatura" (FOTO)

30.03.2022. 19:35
0
IZVOR: srpskainfo.com

Ponekad se osjećam kao tehnološki višak, jer u Srbiji i regionu ima političara i politika koje su do te mjere bizarne da se ne mogu ni karikirati, kaže Marko Somborac, majstor političke karikature.

 

Podsjetio je na izjave pojedinih političara, tipa „neću reći nijednuružnu riječ o lopovima i izdajnicima“, ili „dajte mi žirafu da pomognem u formiranju Vlade“, tvrdeći da čak ni karikatura ne može parirati ovakvim „biserima“.

Marko Somborac, dugogodišnji karikaturista “Blica”, juče je gostovao u Banjaluci, gdje je u sklopu festivala “Sloboda narodu” u Domu omladine otvorena izložba njegovih karikatura i upriličen razgovor o političkoj karikaturi.

Somborac je počastio publiku crtanjem njihovih portreta na licu mjesta.

Posla preko glave

Ipak, najviše pažnje su izazvale njegove duhovite opaske o političarima i sudbini političke karikature i karikaturista.

Slika

Foto: s.pašalić/srpskainfo.com

– Ko zna, možda će nama karikaturistima uskoro biti potrebe subvencije države, kao starim zanatima, da bismo nekako opstali na pijaci. A opet, imamo posla preko glave, ponekad ne možemo stići da obradimo sve što zaslužuje karikaturu – kaže Somborac.

On je podsjetio i na riječi svog kolege Predraga Koraksića Koraksa, koji je poručio da „živimo u pravom Eldoradu za aforističare i karikaturiste“.

Kada je u pitanju „odgovor“ političara, koji su, u posljednjih nekoliko godina, bili glavni likovi njegovih karikatura, Somborac navodi da oni najčešće javno „kuliraju“, u stilu – „neka, baš je to duhovito“, dok potajno zovu urednike da intervenišu.

– Neki političari samo gledaju kako su „ispali“, ne obraćaju pažnju na poentu. Oni su nezadovoljni samo zato što im je na karikaturi nos velik, a uši klempave. Ima i žena, političarki, kojima je najbitnije da li sam im pogodio frizuru, a poruka i kritika ih ne interesuju – otkrio je Somborac za Srpskainfo.

Milošević

Podsjetio je kako mu je Slobodan Milošević, dok je bio na vlasti, preko posrednika poručivao da njegovu suprugu Miru Marković treba da slika mršavijom, jer ona „nije tako debela kako je u karikaturama predstavljena“.

– Vojislav Koštunica se bunio što obrađujem samo loše vijesti iako, kako je tvrdio, u Srbiji ima i dobrih vijesti. Boris Tadić je tvrdio da on, šatro, ima neku viziju koju ja nisam u stanju da shvatim – rekao je Somborac.

Dodao je da bi mu poruke nezadovoljnih političara urednici prenosili tek naknadno, na nekoj proslavi ili koktelu, kao zgodne anegdote, jer nisu htjeli da ga uznemiravaju i da dopuste da one utiču na njegov rad.

    – Žao mi je što je tako, jer sam na taj način propustio jedan pravi rijaliti šou usred Vlade Srbije – navodi Somborac.

Premijer marioneta

Aludirajući na Mirka Cvetkovića, Somborac je podsjetio da je čest gost njegove rubrike u „Blicu“ bio „premijer marioneta“, koga je on predstavljao kao kafe kuvaricu.

– Zbog toga su iz Vlade Srbije pozvali redakciju „Blica“ i poručili da ja dođem i provedem cijeli dan u Vladi, kako bih se lično uvjerio da je dotični zaista premijer, da radi ozbiljan posao i da nikom ne kuva kafe. Žao mi je što nisam otišao na tu ekskurziju – našalio se Somobrac.

Na pitanje publike koji mu je političar najdraži kao junak karikatura, Somborac je, u svom stilu, odgovorio da su „njemu političari kao djeca“ i da ih sve „podjednako voli“.

– Dobro, predsjednika Srbije često crtam, ali on je predsjednik, njega narod voli i glasa za njega, pa ko sam ja da ga izbjegavam – “brani” se Somborac.

BiH

Ipak, kaže, žali što se nije više bavio političarima iz Republike Srpske i BiH, jer oni svakodnevno proizvode dosta materijala za karikaturu.

Tako je podsetio na izjavu Bakira Izetbegovića: „Nema plata, nema penzija, ali narod živi. Sve se može kad se hoće!“

Kad je u pitanju „oslikavanje“ političara iz BiH, Somborac kaže da je „jako zadovoljan kako mu je ispao Milorad Dodik,“, ali da na Bakiru Izetbegovića „mora još poraditi“, i u likovnom i u tematskom smislu.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Video: s.pašalić/srpskainfo.com

Nađite uljeza među grafitima!

U sklopu festivala „Sloboda narodu“ je, uz izložbu političkih karikatura, otvorena i izložba „BL grafiti“, čiji je autor poznati banjalučki fotograf Slobodan Rašić Bobara.

–  Sve ove grafite sam „prikupio“ na banjalučkim ulicama, osim jednog, koji potiče iz Gdanjska u Poljskoj. Posjetiocima izložbe ostavljam da se pozabave i otkriju „uljeza“ – poručio je Bobara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH Dodik: Srpska će organizovati veliki miting u Banjaluci i prestati da odlučuje u BiH
Najčitanije
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    19h 13m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    20h 18m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    14h 1m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    15h 7m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    10h 15m
    0