"Политичари из БиХ идеални за цртање карикатура" (ФОТО)

30.03.2022. 19:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Понекад се осјећам као технолошки вишак, јер у Србији и региону има политичара и политика које су до те мјере бизарне да се не могу ни карикирати, каже Марко Сомборац, мајстор политичке карикатуре.

 

Подсјетио је на изјаве појединих политичара, типа „нећу рећи ниједнуружну ријеч о лоповима и издајницима“, или „дајте ми жирафу да помогнем у формирању Владе“, тврдећи да чак ни карикатура не може парирати оваквим „бисерима“.

Марко Сомборац, дугогодишњи карикатуриста “Блица”, јуче је гостовао у Бањалуци, гдје је у склопу фестивала “Слобода народу” у Дому омладине отворена изложба његових карикатура и уприличен разговор о политичкој карикатури.

Сомборац је почастио публику цртањем њихових портрета на лицу мјеста.

Посла преко главе

Ипак, највише пажње су изазвале његове духовите опаске о политичарима и судбини политичке карикатуре и карикатуриста.

Слика

Фото: s.pašalić/srpskainfo.com

– Ко зна, можда ће нама карикатуристима ускоро бити потребе субвенције државе, као старим занатима, да бисмо некако опстали на пијаци. А опет, имамо посла преко главе, понекад не можемо стићи да обрадимо све што заслужује карикатуру – каже Сомборац.

Он је подсјетио и на ријечи свог колеге Предрага Кораксића Коракса, који је поручио да „живимо у правом Елдораду за афористичаре и карикатуристе“.

Када је у питању „одговор“ политичара, који су, у посљедњих неколико година, били главни ликови његових карикатура, Сомборац наводи да они најчешће јавно „кулирају“, у стилу – „нека, баш је то духовито“, док потајно зову уреднике да интервенишу.

– Неки политичари само гледају како су „испали“, не обраћају пажњу на поенту. Они су незадовољни само зато што им је на карикатури нос велик, а уши клемпаве. Има и жена, политичарки, којима је најбитније да ли сам им погодио фризуру, а порука и критика их не интересују – открио је Сомборац за Српскаинфо.

Милошевић

Подсјетио је како му је Слободан Милошевић, док је био на власти, преко посредника поручивао да његову супругу Миру Марковић треба да слика мршавијом, јер она „није тако дебела како је у карикатурама представљена“.

– Војислав Коштуница се бунио што обрађујем само лоше вијести иако, како је тврдио, у Србији има и добрих вијести. Борис Тадић је тврдио да он, шатро, има неку визију коју ја нисам у стању да схватим – рекао је Сомборац.

Додао је да би му поруке незадовољних политичара уредници преносили тек накнадно, на некој прослави или коктелу, као згодне анегдоте, јер нису хтјели да га узнемиравају и да допусте да оне утичу на његов рад.

    – Жао ми је што је тако, јер сам на тај начин пропустио један прави ријалити шоу усред Владе Србије – наводи Сомборац.

Премијер марионета

Алудирајући на Мирка Цветковића, Сомборац је подсјетио да је чест гост његове рубрике у „Блицу“ био „премијер марионета“, кога је он представљао као кафе куварицу.

– Због тога су из Владе Србије позвали редакцију „Блица“ и поручили да ја дођем и проведем цијели дан у Влади, како бих се лично увјерио да је дотични заиста премијер, да ради озбиљан посао и да ником не кува кафе. Жао ми је што нисам отишао на ту екскурзију – нашалио се Сомобрац.

На питање публике који му је политичар најдражи као јунак карикатура, Сомборац је, у свом стилу, одговорио да су „њему политичари као дјеца“ и да их све „подједнако воли“.

– Добро, предсједника Србије често цртам, али он је предсједник, њега народ воли и гласа за њега, па ко сам ја да га избјегавам – “брани” се Сомборац.

БиХ

Ипак, каже, жали што се није више бавио политичарима из Републике Српске и БиХ, јер они свакодневно производе доста материјала за карикатуру.

Тако је подсетио на изјаву Бакира Изетбеговића: „Нема плата, нема пензија, али народ живи. Све се може кад се хоће!“

Кад је у питању „осликавање“ политичара из БиХ, Сомборац каже да је „јако задовољан како му је испао Милорад Додик,“, али да на Бакиру Изетбеговића „мора још порадити“, и у ликовном и у тематском смислу.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Видео: s.pašalić/srpskainfo.com

Нађите уљеза међу графитима!

У склопу фестивала „Слобода народу“ је, уз изложбу политичких карикатура, отворена и изложба „БЛ графити“, чији је аутор познати бањалучки фотограф Слободан Рашић Бобара.

–  Све ове графите сам „прикупио“ на бањалучким улицама, осим једног, који потиче из Гдањска у Пољској. Посјетиоцима изложбе остављам да се позабаве и открију „уљеза“ – поручио је Бобара.

Коментари 0
Повезане вијести
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 43m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 13m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 36m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    11h 54m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 5m
    0