Pomen Srbima ubijenim u Ledićima

03.06.2023. 09:26
0
IZVOR: srna.rs

U selu Ledići na području federalne opštine Trnovo danas će biti obilježena 31 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila od kojih je najmlađa žrtva imala 18 mjeseci.

Obilježavanje organizuje Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Trnovo, uz podršku Opštinske uprave.

Parastos za srpske žrtve biće služen u 12.00 časova, nakon čega će delegacije porodica stradalih i predstavnika lokalnih vlasti položiti vijence na spomen-obilježje, a potom će se zvaničnici obratiti novinarima.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo Goran Timotija rekao je Srni da su Ledići simbol stradanja Srba na trnovskoj regiji i da takav zločin na ovim prostorima nije zapamćen čak ni u Drugom svjetskom ratu.

- U ovom mjestu pobijeni su civili i to samo zato sto su bili druge vjere i druge nacije, a najmlađa žrtva bio je Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci i stradao je zajedno sa majkom u njenom naručju, bježeći od krvnika predvođenih Edhemom Godinjakom - naglasio je Timotija.

On je ponovio da je ogorčen i razočaran drugostepenom presudom vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH od 26. aprila prošle godine, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena presuda Suda BiH, kojom su optuženi Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni od optužbe da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Prema toj odluci, Godinjak, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Trnovo, i Bunoza kao komandant jedinica HV-HOS, oslobođeni su optužbi da su svjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Oni su oslobođeni i optužbi za protivpravno hapšenje i zatvaranja u objektima za zarobljene formiranim na području Trnova i paljenje njihove imovine, te lišenja života i nečovječnog postupanja prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske u objektima u kojima su bili zatvoreni na području Trnova.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, svih devet članova porodice Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Predsjednik Udruženja građana „Moje ognjište“ iz Trnova Slavko Vasić rekao je ranije Srni da su prve žrtve tog zločina bili njegovi roditelji, koji su na prevaru i podmukao način ubijeni 2. juna 1992. godine u Dejčićima.

On je rekao da je prilikom napada na Lediće, osim roditelja, ubijena i njegova baka, koja je imala 92 godine i bila najstarija u selu, dok je većina mještana na najsuroviji način stradala na kućnom pragu.

Oni malobrojni, koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama, pronađeni su i ubijeni.

Vasić je podsjetio da su mještani Ledića koji su krenuli prema Treskavici pobijeni na lokalitetu Poljice, gdje su ih presrele muslimanske snage. Preživio je samo dvanaestogodišnji Dragan Vasić, koji je ranjen ležao među ubijenim i tako uspio da se spasi od sigurne smrti.

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    22h 36m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    12h 51m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 26m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    11h 13m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 24m
    0