Помен Србима убијеним у Ледићима

03.06.2023. 09:26
0
ИЗВОР: srna.rs

У селу Ледићи на подручју федералне општине Трново данас ће бити обиљежена 31 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила од којих је најмлађа жртва имала 18 мјесеци.

Обиљежавање организује Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Трново, уз подршку Општинске управе.

Парастос за српске жртве биће служен у 12.00 часова, након чега ће делегације породица страдалих и представника локалних власти положити вијенце на спомен-обиљежје, а потом ће се званичници обратити новинарима.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново Горан Тимотија рекао је Срни да су Ледићи симбол страдања Срба на трновској регији и да такав злочин на овим просторима није запамћен чак ни у Другом свјетском рату.

- У овом мјесту побијени су цивили и то само зато сто су били друге вјере и друге нације, а најмлађа жртва био је Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци и страдао је заједно са мајком у њеном наручју, бјежећи од крвника предвођених Едхемом Годињаком - нагласио је Тимотија.

Он је поновио да је огорчен и разочаран другостепеном пресудом вијећа Апелационог одјељења Суда БиХ од 26. априла прошле године, којом је одбијена као неоснована жалба Тужилаштва БиХ и потврђена пресуда Суда БиХ, којом су оптужени Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени од оптужбе да су починили ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника.

Према тој одлуци, Годињак, као начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић као командант Штаба територијалне одбране Трново, и Буноза као командант јединица ХВ-ХОС, ослобођени су оптужби да су свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату са заједничким циљем вишеструког лишења живота цивила српске националности у селима на подручју општине Трново.

Они су ослобођени и оптужби за противправно хапшење и затварања у објектима за заробљене формираним на подручју Трнова и паљење њихове имовине, те лишења живота и нечовјечног поступања према заробљеним припадницима Војске Републике Српске у објектима у којима су били затворени на подручју Трнова.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу припадника такозване Армије БиХ убијено је 10 чланова породице Васић, свих девет чланова породице Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање су пронађене одвојене од тијела. Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића убијени су на најбруталнији начин – клањем, вјешањем или гушењем.

Предсједник Удружења грађана „Моје огњиште“ из Трнова Славко Васић рекао је раније Срни да су прве жртве тог злочина били његови родитељи, који су на превару и подмукао начин убијени 2. јуна 1992. године у Дејчићима.

Он је рекао да је приликом напада на Ледиће, осим родитеља, убијена и његова бака, која је имала 92 године и била најстарија у селу, док је већина мјештана на најсуровији начин страдала на кућном прагу.

Они малобројни, који су покушали да се сакрију по околним шумама, пронађени су и убијени.

Васић је подсјетио да су мјештани Ледића који су кренули према Трескавици побијени на локалитету Пољице, гдје су их пресреле муслиманске снаге. Преживио је само дванаестогодишњи Драган Васић, који је рањен лежао међу убијеним и тако успио да се спаси од сигурне смрти.

Коментари 0
Повезане вијести
Парастос страдалим Јабучанима у уторак Парастос страдалим Јабучанима у уторак
Помен дјеци убијеној у доба злогласне НДХ Помен дјеци убијеној у доба злогласне НДХ
Они који су остали у кућама касније су пронађени мртви Они који су остали у кућама касније су пронађени мртви
Најчитаније
 • Пукао рингишпил у Палама
  10h 58m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  23h 37m
  1
 • У закључаном стану пронађена мртва браћа
  15h 5m
  0
 • Регистрована козја куга, уништено око 2.500 животиња
  13h 4m
  0
 • Како сам заборавио рођено дијете: Потресна прича оца чији је син умро у колима
  21h 31m
  0