Pomen vezistima, žrtvama NATO bombardovanja tornja Kraljica

07.09.2019. 20:31
0
IZVOR: Srna

Na Ozrenu su danas obilježene 24 godine od kada je NATO avijacija srušila telekomunikacioni toranj Kraljica i usmrtila petoricu vezista Vojske Republike Srpske.

Tada su stradali Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave.

Ratni komandant Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević naveo je da je rušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici bio osnovni preduslov za početak muslimansko-hrvatske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren 10. septembra 1995. godine.

– To je bila otvorena pomoć NATO-a snagama takozvane Armije RBiH prvi put, a potom i 10. septembra, kada su aktivno učestvovali u napadu na Vozuću pružanjem artiljerijske podrške – rekao je Blagojević.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković poručio je da se 7. septembra 1995. godine na Ozrenu desio zločin bez kazne.

– Svake godine se okupljamo da se ovaj zločin i tragedija nikada ne zaboravi, da prenesemo na naša mlada pokoljenja šta je tada bilo i zašto se borio narod na ovom prostoru. A narod na ovom prostoru je samo branio svoje i bio svoj na svome – rekao je Petković.

Milica Trivunović, majka poginulog borca Mirka, poručila je da posebno boli činjenica što za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Na spomen-ploču stradalima cvijeće su, osim članova porodica stradalih, položile delegacije opštine Petrovo, opštinskih boračkih organizacija Petrovo, Brod, Teslić i Doboj, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, te delegacija Zavičajnog udruženja Zavidovićana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog U nedjelju molitveni pomen sahranjenim na groblju Rezakovina kod Visokog
Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku Odata počast srpskim borcima palim na Jasiku
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    9h 28m
    7
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 10m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    22h 38m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    7h 30m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    21h 29m
    0