Pomozimo porodicama na Kosovu i Metohiji i ove godine (FOTO)

23.09.2021. 20:56
0
IZVOR: spoji.org

Humanitarna organizacija SPOJI, od svog osnivanja 2009. godine, pomaže socijalno ugroženim porodicama na Balkanu i bolesnoj djeci u Tirolu. Svakog ljeta članovi SPOJI-a putuju na Kosovo i Metohiju da lično isporuče pomoć porodicama koje žive u veoma teškim uslovima.

Posljednjih godina SPOJI je uz pomoć svojih donatora sakupio i u toj vrijednosti isporučio humanitarnu pomoć vrijednu oko 100.000 evra.

Iz ove humanitarne organizacije su rekli da ove godine skupljanje sredstava za tradicionalnu humanitarnu akciju na Kosovu i Metohiji pokreću nešto kasnije nego obično, ali da ne odustaju od pomoći ugroženim porodicama.

U okviru ovogodinje humanitarne akcije SPOJI želi da pomogne ukupno pet porodica i Narodnoj kuhinji na Kosovu i Metohiji (KiM)

Sakupljanje donacija trajaće do 5. oktobra 2021.

- Nadamo se da ćemo uz Vašu podršku moći ovim porodicama da obezbedimo pomoć najkasnije do kraja jeseni ove godine – rekli su iz ove organizacije.

Slika

Foto: spoji.org

Šestočlana porodica Perić iz Jasenovika kod Novog Brda: Otac Radovan (49 godina), majka Sonja (31), ćerke Ivana (15) i Maja (6) i sinovi Nemanja (13) i Ivan (10). Od redovnih primanja imaju minimalac u visini od 11.000 dinara (oko 94 evra), dječiji dodatak od 12.000 dinara (oko 102 evra) i socijalnu pomoć od 8.000 dinara (oko 68 evra). Bave se stočarstvom i imaju 27 ovaca i 4 koze.

Njima je opština napravila kuću, ali nemaju dovoljno prostora, te su počeli da prave dodatnu prostoriju koja sada treba dodatno da se opremi, a oni nisu u mogućnosti da sami završe radove zbog manjka finansijskih sredstava.

Perićima je potreban materijal za završetak te dodatne prostorije (laminat, stiropor, lepak, mrežica, fasada, stirodor, podloga, ...), kao i bijela tehnika.

Slika

Foto: spoji.org

Još jedna šestočlana porodica, Savići iz Izvora kod Novog Brda: Otac Saša (37), majka Tamara (27), ćerka Anđelija (7), sinovi Andrija (4) i Lazar (3) i Sašina majka Snežana (52). Od primanja imaju Sašinu platu od 300 evra, koji radi u opštini, dječiji dodatak od 9.000 dinara (oko 77 evra) i socijalnu pomoć od 8.500 dinara (oko 73 evra). Obrađuju dva hektara zemlje i imaju 2 krave i jedno tele. Opština im je dala materijal za sanaciju krova, ali to nije bilo dovoljno pa su ga iz sopstvenih sredstava nekako priveli kraju.

Sada im je potreban materijal za izolaciju kuće u vrijednosti od 1.400 evra.

Slika

Foto: spoji.org

Porodica Marković iz Grnčara kod Kosovske Vitine broji pet članova: Otac Živko (32), majka Sanja (31), ćerke Radmila (11) i Anđela (5) i sin Đorđe (10). Primaju Živkovu platu od 340 evra, koji radi kao kurir u školi, kao i dječiji dodatak od 9.000 dinara (oko 77 evra). Žive u staroj kući koja je oronula. Uspjeli su donekle da je saniraju, ali zbog finansijske situacije nisu u mogućnosti da nastave dalje.

Pošto im je postojeća stolarija u jako lošem stanju, njima je potrebno nabaviti novu PVC stolariju u vrijednosti od oko 1.300 evra.

Slika

Foto: spoji.org

U Ponešu kod Gnjilana živi četvoročlana porodica Ivanović: Majka Zorica (47), sin Nikola (21), ćerka Anđela (20) i svekrva Anđelina (87). Od primanja imaju 11.000 dinara (oko 94 evra) svekrvine penzije, kao i 16.000 dinara (oko 137 evra) porodične penzije. Zoričin suprug se prije oko godinu dana upokojio, tako da se sada ostali sami, a posjeduju jednu kravu, 4 koze i obrađuju tri hektara zemlje.

Pošto sin ne može da nađe posao potrebna im je tanjirača i sakupljač sijena u vrijednosti od oko 1.600 evra.

Slika

Foto: spoji.org

Peta porodica je porodica Ristić iz Gornjeg Kusca kod Gnjilana: Otac Marko (35), majka Sonja (33), sinovi Dušan (13) i Đorđe (8) i ćerka Nikolina (5). Od primanja imaju Markovu platu od oko 222 evra, jer radi kao kurir u školi na 50%, kao i dječiji dodatak od 9.000 dinara (oko 77 evra). Žive u staroj kući koju su nadogradili. Na prvom spratu ima dosta vlage i potrebno je sanirati potkrovlje.

Pored porodica, humanitarnom akcija potrebno je pomoći i Narodnoj kuhinji u Prekovcu, koja brine o stotinama ljudi, kupovinom sijena za njenu farmu u vrijednosti od 1.500 evra.

Cilj donacija je kupovina sljedećih stvari:

- Građevinski materijal za završetak dodatne prostorije i bijela tehnika: 2.700 evra

- Materijal za izolaciju kuće: 1.400 evra

- PVC stolarija: 1.300 evra

- Tanjirača i sakupljač sijena: 1.600 evra

- Građevinski materijal za sređivanje potkrovlja: 2.000 eura

- Sijeno za farmu Narodne kuhinje: 1.500 evra

 Ako želite da pomognete, sredstva možete donirati

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    21h 2m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    19h 16m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    17h 6m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    9h 31m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    20h 21m
    0