Помозимо породицама на Косову и Метохији и ове године (ФОТО)

23.09.2021. 20:56
0
ИЗВОР: spoji.org

Хуманитарна организација СПОЈИ, од свог оснивања 2009. године, помаже социјално угроженим породицама на Балкану и болесној дјеци у Тиролу. Сваког љета чланови СПОЈИ-а путују на Косово и Метохију да лично испоруче помоћ породицама које живе у веома тешким условима.

Посљедњих година СПОЈИ је уз помоћ својих донатора сакупио и у тој вриједности испоручио хуманитарну помоћ вриједну око 100.000 евра.

Из ове хуманитарне организације су рекли да ове године скупљање средстава за традиционалну хуманитарну акцију на Косову и Метохији покрећу нешто касније него обично, али да не одустају од помоћи угроженим породицама.

У оквиру овогодиње хуманитарне акције СПОЈИ жели да помогне укупно пет породица и Народној кухињи на Косову и Метохији (КиМ)

Сакупљање донација трајаће до 5. октобра 2021.

- Надамо се да ћемо уз Вашу подршку моћи овим породицама да обезбедимо помоћ најкасније до краја јесени ове године – рекли су из ове организације.

Слика

Фото: spoji.org

Шесточлана породица Перић из Јасеновика код Новог Брда: Отац Радован (49 година), мајка Соња (31), ћерке Ивана (15) и Маја (6) и синови Немања (13) и Иван (10). Од редовних примања имају минималац у висини од 11.000 динара (око 94 евра), дјечији додатак од 12.000 динара (око 102 евра) и социјалну помоћ од 8.000 динара (око 68 евра). Баве се сточарством и имају 27 овaца и 4 козе.

Њима је општина направила кућу, али немају довољно простора, те су почели да праве додатну просторију која сада треба додатно да се опреми, а они нису у могућности да сами заврше радове због мањка финансијских средстава.

Перићима је потребан материјал за завршетак те додатне просторије (ламинат, стиропор, лепак, мрежица, фасада, стиродор, подлога, ...), као и бијела техника.

Слика

Фото: spoji.org

Још једна шесточлана породица, Савићи из Извора код Новог Брда: Отац Саша (37), мајка Тамара (27), ћерка Анђелија (7), синови Андрија (4) и Лазар (3) и Сашина мајка Снежана (52). Од примања имају Сашину плату од 300 евра, који ради у општини, дjечији додатак од 9.000 динара (око 77 евра) и социјалну помоћ од 8.500 динара (око 73 евра). Обрађују двa хектара земље и имају 2 краве и једно теле. Општина им је дала материјал за санацију крова, али то није било довољно па су га из сопствених средстава некако привели крају.

Сада им је потребан материјал за изолацију куће у вриjедности од 1.400 евра.

Слика

Фото: spoji.org

Породица Марковић из Грнчара код Косовске Витине броји пет чланова: Отац Живко (32), мајка Сања (31), ћерке Радмила (11) и Анђела (5) и син Ђорђе (10). Примају Живкову плату од 340 евра, који ради као курир у школи, као и дjечији додатак од 9.000 динара (око 77 евра). Живе у старој кући која је оронула. Успjели су донекле да је санирају, али због финансијске ситуације нису у могућности да наставе даље.

Пошто им је постојећа столарија у јако лошем стању, њима је потребно набавити нову ПВЦ столарију у вриједности од око 1.300 евра.

Слика

Фото: spoji.org

У Понешу код Гњилана живи четворочлана породица Ивановић: Мајка Зорица (47), син Никола (21), ћерка Анђела (20) и свекрва Анђелина (87). Од примања имају 11.000 динара (око 94 евра) свекрвине пензије, као и 16.000 динара (око 137 евра) породичне пензије. Зоричин супруг се прије око годину дана упокојио, тако да се сада остали сами, а посједују једну краву, 4 козе и обрађују три хектара земље.

Пошто син не може да нађе посао потребна им је тањирача и сакупљач сијена у вриједности од око 1.600 евра.

Слика

Фото: spoji.org

Пета породица je породица Ристић из Горњег Кусца код Гњилана: Отац Марко (35), мајка Соња (33), синови Душан (13) и Ђорђе (8) и ћерка Николина (5). Од примања имају Маркову плату од око 222 евра, јер ради као курир у школи на 50%, као и дјечији додатак од 9.000 динара (око 77 евра). Живе у старој кући коју су надоградили. На првом спрату има доста влаге и потребно је санирати поткровље.

Поред породица, хуманитарном акција потребно је помоћи и Народној кухињи у Прековцу, која брине о стотинама људи, куповином сијена за њену фарму у вриједности од 1.500 евра.

Циљ донација је куповина сљедећих ствари:

- Грађевински материјал за завршетак додатне просторије и бијела техника: 2.700 евра

- Материјал за изолацију куће: 1.400 евра

- ПВЦ столарија: 1.300 евра

- Тањирача и сакупљач сијена: 1.600 евра

- Грађевински материјал за сређивање поткровља: 2.000 еура

- Сијено за фарму Народне кухиње: 1.500 евра

 Ако желите да помогнете, средства можете донирати

Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 43m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 57m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 47m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 12m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 45m
    0