Porast štednje u bankama dokaz da u društvu nešto škripi

02.02.2021. 21:33
0
IZVOR: rtvbn.com

Štednja građana Republike Srpske u trećem kvartalu prošle godine veća je za dva odsto u odnosu na isti period 2019. godine. To je pokazatelj duboke bolesti u društvu, poručuju ekonomisti.

Štednja građana Republike Srpske, uključujući i tekuće račune, iznosi 3,6 milijardi KM na kraju trećeg kvartala prošle godine i veća je za 61,4 miliona KM ili dva odsto u odnosu na kraj 2019. godine. Ovaj podatak zvuči kao apsurd s obzirom na to kada znamo da većina radnika nema ni prosječnu platu, a da prosječna penzija iznosi oko 390 KM.

- Porast štednje u bankama pokazatelj je da u društvu nešto ne štima, da ga nagriza bolest koja ne daje mogućnost privredi da se razvija. Pri tome kamate na štednju su beznačajne i iznose od 0,3 do 2 odsto, dok kamate za privredu iznose oko 4 posto, a za stanovništvo oko 7,5 odsto, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

- Novac traži sigurnost, a u banakama je zaštićen čvrstim deviznim kursom, nepromjenljivom vrijednošću. Onda narod ne pita za kamatu nego pita za sigurnost, naročito oni koji su bili u privredi, pa su bili stečaji, pa su propali. Oni su glavne štediše - kaže Milojević.

Znači, kaže Milojević, imamo jednu strukturu štednje koja je krajnje nepovoljna gdje mali broj ljudi ima ogromne štedne uloge

- To znači da svi oni stečaji koji su se dogodili u privredi i nemogućnost investiranja, dovodi da novac bježi u banke. Znači novca nema u privredi, a u bankama je na vrlo niskoj kamati i to je jedna duboka ekonomska bolest -  kaže Milojević.

Najveću korist na kraju izvlače banke, kaže Milojević i dodaje da je za  napredak i razvoj ključno pitanje svojine. Na Zapadu jedan posto krupnih preduzeća donosi 80 posto bogatstva. A da bi bilo krupnih preduzeća mora postojati razvijena akcionarska svojina, a mi to nemamo.

- Mi imamo individualnu privatnu svojinu koja završava u privatnim preduzećima, a mala preduzeća nisu u stanju da povuku značajnija sredstva iz banaka, da naprave značajnije investicije, da izdrže konkurentski pritisak sa Zapada -  objašnjava Milojević.

Dok ne riješimo problem svojine, nema pomaka. Novac koji leži u banci i ne ulaže se ni u kakvu investiciju je zarobljen novac. I umjesto pomjeranja naprijed, tapkaćemo u mjestu.

Video: BN TV

Komentari 0
Povezane vijesti
Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci? Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci?
Banke u Srpskoj prošle godine ostvarile profit od 189 miliona KM Banke u Srpskoj prošle godine ostvarile profit od 189 miliona KM
Uređaj koji treba isključiti preko noći: Račun za struju će biti dvostruko manji Uređaj koji treba isključiti preko noći: Račun za struju će biti dvostruko manji
Najčitanije
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    22h 7m
    6
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    4h 8m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    6h 48m
    1
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    1h 22m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    3h 41m
    1