Пораст штедње у банкама доказ да у друштву нешто шкрипи

02.02.2021. 21:33
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Штедња грађана Републике Српске у трећем кварталу прошле године већа је за два одсто у односу на исти период 2019. године. То је показатељ дубоке болести у друштву, поручују економисти.

Штедња грађана Републике Српске, укључујући и текуће рачуне, износи 3,6 милијарди КМ на крају трећег квартала прошле године и већа је за 61,4 милиона КМ или два одсто у односу на крај 2019. године. Овај податак звучи као апсурд с обзиром на то када знамо да већина радника нема ни просјечну плату, а да просјечна пензија износи око 390 КМ.

- Пораст штедње у банкама показатељ је да у друштву нешто не штима, да га нагриза болест која не даје могућност привреди да се развија. При томе камате на штедњу су безначајне и износе од 0,3 до 2 одсто, док камате за привреду износе око 4 посто, а за становништво око 7,5 одсто, каже економиста Алекса Милојевић.

- Новац тражи сигурност, а у банакама је заштићен чврстим девизним курсом, непромјенљивом вриједношћу. Онда народ не пита за камату него пита за сигурност, нарочито они који су били у привреди, па су били стечаји, па су пропали. Они су главне штедише - каже Милојевић.

Значи, каже Милојевић, имамо једну структуру штедње која је крајње неповољна гдје мали број људи има огромне штедне улоге

- То значи да сви они стечаји који су се догодили у привреди и немогућност инвестирања, доводи да новац бјежи у банке. Значи новца нема у привреди, а у банкама је на врло ниској камати и то је једна дубока економска болест -  каже Милојевић.

Највећу корист на крају извлаче банке, каже Милојевић и додаје да је за  напредак и развој кључно питање својине. На Западу један посто крупних предузећа доноси 80 посто богатства. А да би било крупних предузећа мора постојати развијена акционарска својина, а ми то немамо.

- Ми имамо индивидуалну приватну својину која завршава у приватним предузећима, а мала предузећа нису у стању да повуку значајнија средства из банака, да направе значајније инвестиције, да издрже конкурентски притисак са Запада -  објашњава Милојевић.

Док не ријешимо проблем својине, нема помака. Новац који лежи у банци и не улаже се ни у какву инвестицију је заробљен новац. И умјесто помјерања напријед, тапкаћемо у мјесту.

Видео: БН ТВ

Коментари 0
Повезане вијести
Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци? Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ
Уређај који треба искључити преко ноћи: Рачун за струју ће бити двоструко мањи Уређај који треба искључити преко ноћи: Рачун за струју ће бити двоструко мањи
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 58m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 33m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 32m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 59m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 51m
    0