Potrošači zaslužuju zdrave proizvode

22.02.2021. 08:47
0
IZVOR: Glas Srpske

Poljoprivrednu proizvodnju u savremenom dobu nemoguće je zamisliti bez upotrebe sredstava za zaštitu biljaka koja omogućavaju veće prinose i kvalitetniju proizvodnju, ali njihovom nepravilnom upotrebom mogu se ugroziti i prinosi i zdravlje ljudi, rekao je to načelnik odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.

On je istakao da su oni koji su upisani u Registar distributera i uvoznika sredstava za zaštitu bilja obavezni da imaju zaposleno stručno lice odgovorno za nabavku, promet, skladištenje, čuvanje i izdavanje tih sredstava. To stručno lice, dodaje Lalić, mora da pohađa propisane obuke i da posjeduje sertifikat o stečenom znanju. Naglasio je da brinu o proizvodnji, jer potrošači zaslužuju bezbjedan i zdrav proizvod.

Lalić je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede donijelo program obuke za rad stručnih lica u poljoprivrednoj apoteci, a obuku su sproveli poljoprivredni fakulteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Zbog epidemiološke situacije polaznici su jedan dio obuke pratili onlajn, a na raspolaganju im je bio i priručnik koji je pripremljen i donesen posebno za ovu materiju, a s ciljem da bude olakšan rad i učenje eksperata.

- Osnovni cilj je da se stručna lica upoznaju sa principima integralne zaštite bilja, o značaju primjene nepesticidnih mjera, pravilnom izboru i bezbjednoj primjeni sredstava za zaštitu bilja - rekao je Lalić i dodao da nakon završene obuke kandidati polažu ispit, nakon čega dobijaju sertifikat koji se odnosi na promet, skladištenje, čuvanje, nabavku i izdavanje sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama.

Za polaganje ispita prijavilo se više od 250 odgovornih stručnih lica iz ove oblasti, a oko 90 kandidata u subotu je polagalo ovaj ispit na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Testiranje će u narednom periodu biti održano i u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju i Trebinju. Kako je kazao Lalić, nakon ovog ciklusa u planu su i edukacije korisnika sredstava za zaštitu bilja.

- U martu ćemo se sastati sa eminentnim ekspertima za ovu oblast te ćemo donijeti program obuke i za proizvođače - pojasnio je Lalić ističući da će nastojati da tu obuku prilagode svima da bi zajedno napravili sistem za zdrav život.

Planirano je, kazao je Lalić, da nakon obuka stručnjaka i proizvođača bude napravljen registar koji će biti dostupan na internetu, gdje će građani moći da saznaju koje su registrovane poljoprivredne apoteke u njihovoj regiji.

Ministarstvo poljoprivrede donosi Program monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja kojim se propisuje način sprovođenja monitoringa ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani biljnog porijekla, uslovi i način uzimanja i čuvanja uzoraka da bi zaštitili zdravlje potrošača, utvrdili da li se poljoprivredni proizvođači u Srpskoj pridržavaju dobre poljoprivredne prakse te da bi smanjili rizik izloženosti potrošača od neispravne hrane biljnog porijekla, ali i isključili iz prometa hranu biljnog porijekla koja ne ispunjava uslove propisanih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja.

Registar

U Srpskoj je registrovano oko 270 distributera i uvoznika sredstava za zaštitu bilja, a svake godine bude objavljena lista ovih registrovanih sredstava koja se uglavnom mogu naći na rafovima poljoprivrednih apoteka.

- U Srpskoj je do sada registrovano 539 sredstava za zaštitu bilja, a EU objavljuje spisak aktivnih materija dozvoljenih za upotrebu u ovim sredstvima. Ukoliko EU zabrani neke aktivne materije, zabranjuje se i uvoz i promet u RS na način kako je to definisano - istakao je Lalić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM Fond zdravstvenog osiguranja Srpske traži kredit od 100 miliona KM
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 59m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    16h 14m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    22h 5m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 32m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 24m
    0