Потрошачи заслужују здраве производе

22.02.2021. 08:47
0
ИЗВОР: Глас Српске

Пољопривредну производњу у савременом добу немогуће је замислити без употребе средстава за заштиту биљака која омогућавају веће приносе и квалитетнију производњу, али њиховом неправилном употребом могу се угрозити и приноси и здравље људи, рекао је то начелник одјељења за биљну производњу у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић.

Он је истакао да су они који су уписани у Регистар дистрибутера и увозника средстава за заштиту биља обавезни да имају запослено стручно лице одговорно за набавку, промет, складиштење, чување и издавање тих средстава. То стручно лице, додаје Лалић, мора да похађа прописане обуке и да посједује сертификат о стеченом знању. Нагласио је да брину о производњи, јер потрошачи заслужују безбједан и здрав производ.

Лалић је казао да је Министарство пољопривреде донијело програм обуке за рад стручних лица у пољопривредној апотеци, а обуку су спровели пољопривредни факултети у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Због епидемиолошке ситуације полазници су један дио обуке пратили онлајн, а на располагању им је био и приручник који је припремљен и донесен посебно за ову материју, а с циљем да буде олакшан рад и учење експерата.

- Основни циљ је да се стручна лица упознају са принципима интегралне заштите биља, о значају примјене непестицидних мјера, правилном избору и безбједној примјени средстава за заштиту биља - рекао је Лалић и додао да након завршене обуке кандидати полажу испит, након чега добијају сертификат који се односи на промет, складиштење, чување, набавку и издавање средстава за заштиту биља у пољопривредним апотекама.

За полагање испита пријавило се више од 250 одговорних стручних лица из ове области, а око 90 кандидата у суботу је полагало овај испит на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци.

Тестирање ће у наредном периоду бити одржано и у Источном Сарајеву, Бијељини, Добоју и Требињу. Како је казао Лалић, након овог циклуса у плану су и едукације корисника средстава за заштиту биља.

- У марту ћемо се састати са еминентним експертима за ову област те ћемо донијети програм обуке и за произвођаче - појаснио је Лалић истичући да ће настојати да ту обуку прилагоде свима да би заједно направили систем за здрав живот.

Планирано је, казао је Лалић, да након обука стручњака и произвођача буде направљен регистар који ће бити доступан на интернету, гдје ће грађани моћи да сазнају које су регистроване пољопривредне апотеке у њиховој регији.

Министарство пољопривреде доноси Програм мониторинга остатака средстава за заштиту биља којим се прописује начин спровођења мониторинга остатака средстава за заштиту биља у храни биљног поријекла, услови и начин узимања и чувања узорака да би заштитили здравље потрошача, утврдили да ли се пољопривредни произвођачи у Српској придржавају добре пољопривредне праксе те да би смањили ризик изложености потрошача од неисправне хране биљног поријекла, али и искључили из промета храну биљног поријекла која не испуњава услове прописаних количина остатака средстава за заштиту биља.

Регистар

У Српској је регистровано око 270 дистрибутера и увозника средстава за заштиту биља, а сваке године буде објављена листа ових регистрованих средстава која се углавном могу наћи на рафовима пољопривредних апотека.

- У Српској је до сада регистровано 539 средстава за заштиту биља, а ЕУ објављује списак активних материја дозвољених за употребу у овим средствима. Уколико ЕУ забрани неке активне материје, забрањује се и увоз и промет у РС на начин како је то дефинисано - истакао је Лалић.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    4h 16m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    17h 13m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    15h 35m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    1h 27m
    1
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    17h 49m
    3