Povećan broj pacijenata u domovima zdravlja u Srpskoj

27.01.2023. 09:29
2
IZVOR: srpskainfo.com

Domovi zdravlja u Srpskoj tokom prve tri sedmice januara registrovali su oko 18.000 oboljelih od respiratornih infekcija i gripa, a prema riječima stručnjaka virusi su buknuli zbog visokih temperatura, ali i brojnih slavlja i učestalog druženja u zatvorenom.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske od 2. do 22. januara ove godine registrovano je 12.030 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, sa oboljenjima sličnim gripu njih 5.912, dok je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

– Prema procentualnom učešću dosad je od respiratornih infekcija u Srpskoj oboljelo oko 1,44 odsto stanovništva, a poredeći najnovije podatke sa prethodnom sezonom ili još bolje sa dvije sezone prije pandemije virusa korona ove godine imamo više oboljelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnom grupu – navedeno je u najnovijem izvještaju o nadzoru nad influencom koji izdaje institut.

U dokumentu je navedeno da su od početka sezone najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanje Bijeljina i Zvornik, dok su najviše slučajeva teške akutne infekcije prijavili u bolnici Gradiška i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Najveći broj oboljelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnim gripu zabilježen je kod djece uzrasta od pet do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih infekcija najviše mališana do četiri godine.

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović kaže da se pacijenti javljaju zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i upornog kašlja.

– Posljednjih dana imamo nešto manje pacijenata, ali u sedmicama iza nas imali smo baš ozbiljan talas respiratornih tegoba i ambulante su bile prepune. Obolijevale su sve kategorije stanovništva, od djece do starih, ali na sreću komplikacija koje su zahtijevale bolničko liječenje nije bilo. Ekspanzija virusa posljedica je prevelikog druženja u zatvorenom prostoru i slavlja koja su svojstvena za januar – rekao je Ristanović.

Direktor doma zdravlja Derventa Mirko Šaran ističe za da je broj oboljelih od respiratornih infekcija ove godine bio znatno veći u odnosu na januar ranijih godina.

– Ovo je bi trebao da bude period snijega i leda, a umjesto njih imamo visoke temperature, što je doprinijelo tome da se respiratorni virusi rašire i preplave naše područje. Talas je bio veoma ozbiljan, ali srećom situacija se polako smiruje. Kombinacija simptoma je dobrim dijelom bila karakteristična za virus korona, ali se radilo o klasičnim sezonskim virozama – rekao Šaran.

U trećoj sedmici nadzora nad influencom, tačnije od 16. do 22. januara u bolnici u Gradišci liječen je najveći broj oboljelih sa teškom akutnom respiratornom infekcijom u Srpskoj, njih 23.

– Naišao je talas virusa koji izazivaju i upale pluća, tako da smo imali veći broj hospitalizovanih pacijenata. Visoka temperatura koja se nije mogla skidati po nekoliko dana i dugotrajan kašalj bili su prvi simptomi. Situacija se polako stabilizuje, ali januar, februar i dio marta su mjeseci kada i očekujemo pacijente sa upalama pluća – kazao je direktor gradiške bolnice Rajko Dodik, piše Glas Srpske.

Kada je riječ o virusu korona, za 24 časa u Srpskoj su potvrđena tri slučaja zaraze od 83 testiranih, a prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Pandemija

Mirko Šaran ističe da su građani isprepadani virusom korona ozbiljnije shvatili brigu o zdravlju te se sada obraćaju ljekaru i u slučaju najmanjih tegoba.

– Oko 90 odsto pacijenata javljalo se sa blagim simptomima, jer ništa nisu željeli prepustiti slučaju. Savjetujem im da ne trče ljekaru zbog svake sitnice, jer za vrijeme jakih virusa rizikuju da u čekaonicama ambulanti pokupe dodatnu infekciju – rekao je Šaran.

SAVJETI ZA GRAĐANE

– primjenjivanje mjera lične te higijene životnog i radnog prostora

– redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom

– pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja

– provjetravanje prostorija

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Mala belegija 27.01.2023. 15:22
    Nekidan sam bio u domu zdravlja. Jedna baba je prdila citavo vrijeme.
  • Generic placeholder image
    Leo 27.01.2023. 09:37
    A upotreba maski,barem u zdravstvenim ustanovama...to nikako dok Bil preko Alena ne naredi...
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    3h 30m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    15h 3m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    14h 44m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    23h 26m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    19h 55m
    0