Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“

18.04.2024. 16:18
0
IZVOR: katera.news

Posebne, 12. i 13. sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža, održane su danas, a pred odbornicima su se našle dvije tačke reda.

Odbornici ove lokalne zajednice jednoglasno su, na dvanaestoj posebnoj sjednici, usvojili Prijedlog Odluke o dodjeli nagrada u priznanja Opštine Istočna Ilidža. Tom odlukom, najveće priznanje opštine – povelja Opštine ide Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“.

Načelnik ove opštine Marinko Božović rekao je da ovaj srednjoškolski centar posluje odlično i obrazuje stanovnike Istočne Ilidže već 31 godinu.

- To je jedna riznica iz koje izlaze srednjoškolci sa zaista velikim znanjem. A kada se uzmu u obzir uslovi u kojima, sa profesorima, rade zaslužili su, najmanju ruku, da im se na jedan takav način odužimo i damo doprinos. Ne samo kroz buduću izgradnju Srednjoškolskog centra, nego i kroz najveće opštinsko priznanje – rekao je on.

Ovogodišnji dobitnici plaketa su, na osnovu dospjelih prijedloga, doktorice iz Bolnice „Srbija“ Snježana Kešelj i Gordana Jokić, a postumno plaketa će se dodijeliti i Zorici Vujisić.

Zahvalnice će se, prema njegovim riječima, dodijeliti Kulturnom klubu „Fronesis“, doktoru Nenadu Šaponjiću iz Bolnice „Srbija“, te nastavnicima i profesorima Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i osnovnih škola „Aleksa Šantić“, „Petar Petrović Njegoš“ i „Jovan Dučić“.

- Zahvalnice idu ljudima koji su proveli svoj radni vijek i penzionisali se do ove godine. Ovo je način da im se zahvalimo na njihovom doprinosu i obrazovanju sve djece – napomenuo je on.

Božović je podsjetio da se nagrade i priznanja dodjeljuju povodom Đurđevdana – slave opštine Istočna Ilidža, kao i da će ove godine svečana akademija povodom slave biti održana 26. aprila.

Tema trinaeste posebne sjednice bila je odluka o uvođenju JZU Doma zdravlja Istočno Sarajevo u trezorski sistem poslovanja opštine Istočno Novo Sarajevu, koju su odbornici, takođe, jednoglasno usvojili.

Božović je podsjetio da su ovu odluku juče usvojili odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je uz opštinu Istočna Ilidža, osnivač ove ustanove.

Kako kaže, da bi se zaštitio interese opštine Istočna Ilidža, kao jednog od osnivača, bilo je neophodno da i ova lokalna zajednica prenese i da saglasnost na prelazak funkcionisanja Doma zdravlja na trezor opštine Istočno Novo Sarajevo.  

- U sastavni dio sporazuma smo ugradili jednu od tačaka koja definiše potpisivanje posebnog sporazuma između ove dvije opštine u pogledu daljeg poslovanja ove ustanove. Time bi obje opštine na solidaran način trebalo da učestvuju u prevazilaženju svih problema i daljem načinu poslovanja u skladu sa Statuom, koji podrazumijeva rotaciju izabranih direktora i Upravnog odbora, odnosno kada jedna opština ima direktora, druga ima tri člana Upravnog odbora – objasnio je on, dodajući da se time kontroliše rad ove ustanove.

Dodaje da je sastavni dio sporazuma i ekspertiza, koja treba da se uradi u pogledu funkcionisanja ove ustanove i eventualno donese odluku da li Dom zdravlja treba da nastavi u postojećim kapacitetima i organizacionoj strukturi. Ili je, kako objašnjava, optimalnije da dođe do razdvajanja Doma zdravlja na dvije ustanove u dvije opštine.

Današnjoj sjednici nije prisustvovalo devet odbornika SNSD-a, DNS-a i DEMOS-a, a Božović ističe da za odsustvo vjerovatno imaju obrazloženje.

- Posebna sjednica je zakazana u skladu sa procedurom, a oni koji danas nisu bili tu, vjrovatno imaju adekvatna opravdanja i obrazloženja. S obzirom na to da su Vaskrs i Đurđevdan u razmaku od dva dana, Đurđevdanske svečanosti, kao i samu akademiju, ćemo morati ranije organizovati. Iz tog razloga danas smo organizovali dvije posebne sjednice, kako bismo na vrijeme mogli da izvršimo pripremu materijala za dodjelu nagrada i priznanja – zaključio je Božović.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža Održana XXVII sjednica Skupštine opštine Istočna Ilidža
Usvojen budžet za narednu godinu koji iznosi oko 17.000.000 KM Usvojen budžet za narednu godinu koji iznosi oko 17.000.000 KM
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    9h 14m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    8h 9m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    2h 57m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    12h 31m
    0
  • Prije 25 godina NATO ubio 60 putnika „Niš ekspresa“
    11h 32m
    1