Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“

18.04.2024. 16:18
0
ИЗВОР: katera.news

Посебне, 12. и 13. сједница Скупштине општине Источна Илиџа, одржане су данас, а пред одборницима су се нашле двије тачке реда.

Одборници ове локалне заједнице једногласно су, на дванаестој посебној сједници, усвојили Приједлог Одлуке о додјели награда у признања Општине Источна Илиџа. Том одлуком, највеће признање општине – повеља Општине иде Средњошколском центру „Источна Илиџа“.

Начелник ове општине Маринко Божовић рекао је да овај средњошколски центар послује одлично и образује становнике Источне Илиџе већ 31 годину.

- То је једна ризница из које излазе средњошколци са заиста великим знањем. А када се узму у обзир услови у којима, са професорима, раде заслужили су, најмању руку, да им се на један такав начин одужимо и дамо допринос. Не само кроз будућу изградњу Средњошколског центра, него и кроз највеће општинско признање – рекао је он.

Овогодишњи добитници плакета су, на основу доспјелих приједлога, докторице из Болнице „Србија“ Сњежана Кешељ и Гордана Јокић, а постумно плакета ће се додијелити и Зорици Вујисић.

Захвалнице ће се, према његовим ријечима, додијелити Културном клубу „Фронесис“, доктору Ненаду Шапоњићу из Болнице „Србија“, те наставницима и професорима Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и основних школа „Алекса Шантић“, „Петар Петровић Његош“ и „Јован Дучић“.

- Захвалнице иду људима који су провели свој радни вијек и пензионисали се до ове године. Ово је начин да им се захвалимо на њиховом доприносу и образовању све дјеце – напоменуо је он.

Божовић је подсјетио да се награде и признања додјељују поводом Ђурђевдана – славе општине Источна Илиџа, као и да ће ове године свечана академија поводом славе бити одржана 26. априла.

Тема тринаесте посебне сједнице била је одлука о увођењу ЈЗУ Дома здравља Источно Сарајево у трезорски систем пословања општине Источно Ново Сарајеву, коју су одборници, такође, једногласно усвојили.

Божовић је подсјетио да су ову одлуку јуче усвојили одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево, која је уз општину Источна Илиџа, оснивач ове установе.

Како каже, да би се заштитио интересе општине Источна Илиџа, као једног од оснивача, било је неопходно да и ова локална заједница пренесе и да сагласност на прелазак функционисања Дома здравља на трезор општине Источно Ново Сарајево.  

- У саставни дио споразума смо уградили једну од тачака која дефинише потписивање посебног споразума између ове двије општине у погледу даљег пословања ове установе. Тиме би обје општине на солидаран начин требало да учествују у превазилажењу свих проблема и даљем начину пословања у складу са Статуом, који подразумијева ротацију изабраних директора и Управног одбора, односно када једна општина има директора, друга има три члана Управног одбора – објаснио је он, додајући да се тиме контролише рад ове установе.

Додаје да је саставни дио споразума и експертиза, која треба да се уради у погледу функционисања ове установе и евентуално донесе одлуку да ли Дом здравља треба да настави у постојећим капацитетима и организационој структури. Или је, како објашњава, оптималније да дође до раздвајања Дома здравља на двије установе у двије општине.

Данашњој сједници није присуствовало девет одборника СНСД-а, ДНС-а и ДЕМОС-а, а Божовић истиче да за одсуство вјероватно имају образложење.

- Посебна сједница је заказана у складу са процедуром, а они који данас нису били ту, вјроватно имају адекватна оправдања и образложења. С обзиром на то да су Васкрс и Ђурђевдан у размаку од два дана, Ђурђевданске свечаности, као и саму академију, ћемо морати раније организовати. Из тог разлога данас смо организовали двије посебне сједнице, како бисмо на вријеме могли да извршимо припрему материјала за додјелу награда и признања – закључио је Божовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа Одржана XXVII сједница Скупштине општине Источна Илиџа
Усвојен буџет за наредну годину који износи око 17.000.000 КМ Усвојен буџет за наредну годину који износи око 17.000.000 КМ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    8h 30m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    7h 25m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    2h 13m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    11h 47m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    10h 48m
    1