Praznik Svetog Varnave Hvostanskog na Vranješu

12.11.2019. 10:38
0
IZVOR: Katera

Hram Svetog Varnave Hvostanskog na Vranješu, u Istočnom Sarajevu proslavlja danas svoju slavu, Svetog  ispovjednika Varnavu Hvostanskog.

Na dan uspomene i praznika Svetog Varnave Ispovjednika Episkopa hvostanskog, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom služio je svetu arhijerejsku Liturgiju.

Slika

Mitropolit Hrizostom je prisutnom narodu održao besjedu u kojoj je posebno naglasio mučeništvo Svetog Varnave koje je trajalo dugi niz godina.

Sveti ispovjednik Varnava Hvostanski jedan je od mnogih kanonizovanih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koji su djelom i životom vezani za Sarajevo. Preminuo je 1964. godine u manastiru Beočin gdje je i sahranjen.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC, od 18. maja 2004. godine, ime episkopa Varnave unijeto je u diptih svetih. Njegov spomen obilježava se 12. novembra.

Hram Svetog Varnave Hvostanskog je hram Mitropolije dabrobosanske. Nalazi se u naselju Vranješ na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo, i čini jedinstvenu cjelinu sa gradskim grobljem i vojnim grobljen na Vranješu. Izgradnja hrama Svetog Varnave je počela 2011. godine.

Slika

U naselju Vranješ, opština Istočno Novo Sarajevo, tokom 2011. godine počeli su radovi na izgradnji još jednog hrama u centralnom dijelu Istočnog Sarajeva, jer hram Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, do tada jedini hram u centralnoj zoni grada, nije mogao da zadovolji potrebe vjernog naroda. Crkva je projektovana u srpsko-vizantijskom stilu, s tim da su stilski elementi svedeni i prilagođeni. Objekat ima formu krsta, a na južnom dijelu je predviđen ulaz. Naselje Vranješ, i sama lokacija crkve, se nalaze na uzvišenju sa kog se pruža panorama, kako Istočnog Sarajeva, tako i dalje do Ilidže, i hrama Svetog Save na Blažuju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    18h 32m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    19h 43m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    21h 9m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    21h 14m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    20h 42m
    0