Празник Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу

12.11.2019. 10:38
0
ИЗВОР: Катера

Храм Светог Варнаве Хвостанског на Врањешу, у Источном Сарајеву прославља данас своју славу, Светог  исповједника Варнаву Хвостанског.

На дан успомене и празника Светог Варнаве Исповједника Епископа хвостанског, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију.

Слика

Митрополит Хризостом је присутном народу одржао бесједу у којој је посебно нагласио мучеништво Светог Варнаве које је трајало дуги низ година.

Свети исповједник Варнава Хвостански један је од многих канонизованих у Српској православној цркви који су дјелом и животом везани за Сарајево. Преминуо је 1964. године у манастиру Беочин гдје је и сахрањен.

Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ, од 18. маја 2004. године, име епископа Варнаве унијето је у диптих светих. Његов спомен обиљежава се 12. новембра.

Храм Светог Варнаве Хвостанског је храм Митрополије дабробосанске. Налази се у насељу Врањеш на територији општине Источно Ново Сарајево, и чини јединствену цјелину са градским гробљем и војним гробљен на Врањешу. Изградња храма Светог Варнаве је почела 2011. године.

Слика

У насељу Врањеш, општина Источно Ново Сарајево, током 2011. године почели су радови на изградњи још једног храма у централном дијелу Источног Сарајева, јер храм Светог Василија Острошког на Вељинама, до тада једини храм у централној зони града, није могао да задовољи потребе вјерног народа. Црква је пројектована у српско-византијском стилу, с тим да су стилски елементи сведени и прилагођени. Објекат има форму крста, а на јужном дијелу је предвиђен улаз. Насеље Врањеш, и сама локација цркве, се налазе на узвишењу са ког се пружа панорама, како Источног Сарајева, тако и даље до Илиџе, и храма Светог Саве на Блажују.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    12h 40m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    22h 14m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    16h 28m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    21h 32m
    1