Predstava „K'o kamen“ 10. decembra u Palama

30.11.2023. 18:46
0
IZVOR: katera.news

Predstava „K'o kamen (Velenka Brstinova i kćer joj Dragana)“ biće izvedena u „Kulturno-sportskom centru“ u Palama u nedjelju, 10. decembra.

Predstava počinje u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Ova dokumentarna monodrama rađena prema tekstu Dragane Mandrape, profesora srpskog jezika i književnosti iz Istočnog Sarajeva, autentična je priča o dvije žene, majci i kćerki, njihovim životima i stradanjima, ali i o snazi koju su imale i u trenucima najvećih iskušenja i stradanja.

 „K'o kamen“ je priča o pobijenim hercegovačkim Srbima 1941. i 1944. kao i o stradanjima sarajevskih Srba koji su 1996. napuštali svoja ognjišta u istoj koloni sa svojim iskopanim mrtvim junacima i odlazili u nepoznato.

Pisana u ispovjednoj formi ona slika različite ličnosti, majku i kćerku, Velenku i Draganu, žene različitih životnih priča, ali identične snage koju pokazuju u trenucima suočavanja sa najvećim životnim tragedijama. 

U maniru najplemenitijeg ženskog rukopisa glumica Ljiljana Čekić i autorka Dragana Mandrapa, njegujući kulturu sjećanja na svoje pretke, kao potomci porodica koje su nastradale u genocidu koji je nad Srbima izvršen tokom Drugog svjetskog rata, stvorile su predstavu u kojoj je oslikana snaga života „koji vazda nađe svoj put“, kao i karakter žena snažnih „k'o kamen“.

Predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju 28. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu 2023, a premijerno je izvedena na prepunoj sceni „Petar Kočić“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, 14. oktobra 2023. godine.

Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
Paljanski biatlonci rezultatima potvrdili kvalitet Paljanski biatlonci rezultatima potvrdili kvalitet
Najčitanije
  • U sudaru učestvovala četiri vozila, zaustavljen saobraćaj
    6h 19m
    0
  • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
    14h 10m
    5
  • Kojić: Slavićemo pobjedu Pala koje će 6. oktobra reći ne sili i ucjenama
    10h 12m
    20
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    12h 1m
    0
  • Sve zdravstvene koristi kestena
    14h 0m
    0