Predstavljena dva izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu

27.10.2022. 18:47
1
IZVOR: srna.rs

Na beogradskom Sajmu knjiga večeras je predstavljena Monografija "30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu" i fototipsko izdanje univerzitetskog časopisa "Vaseljena" koji svjedoče o burnim i teškim vremenima u kojim je Univerzitet osnovan i izrastao u jedno od najvažnijih obrazovnih institucija Republike Srpske.

Prvi rektor Univerziteta Vojislav Maksimović je naglasio, evocirajući uspomene na ratne godine kada je Univerzitet osnovan, da je idejni tvorac i jedan od najzaslužnijih za to bio i jedan od osnivača Republike Srpske pokojni Momčilo Krajišnik koji je bio svjestan koliko je obrazovanje važno, a da je veliku ulogu imao i Ljubomir Zuković.

Maksimović je naglasio da ga je vijest da je izabran za rektora iznenadila i da nije mogao da odbije, naglasivši da mu je veoma drago što prisustvuje promociji monografije koja svjedoči o tim vremenima.

Profesor Draga Mastilović je rekao da je pitanje opstanka i opravdanosti postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu često bilo predmet rasprava u Narodnoj skupštini tadašnje Republike Srpske.

- Na zasjedanju 30. i 31. decembra 1993. godine vodila se žučna rasprava o opravdanosti postojanja ovog univerziteta. U raspravu se uključio i tadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić koji je pozvao poslanike da ne razmišljaju regionalno već nacionalno - rekao je Mastilović.

On je naveo da je Karadžić tada poručio poslanicima da vode računa o svakom dijelu Republike Srpske, a ne samo o svojim regijama.

Mastilović je rekao da se snažno za očuvanje univerziteta zalagao i poslanik Vojo Kuprešanin koji je rekao da se djeci oko čijih kuća padaju granate mora omogućiti da se obrazuju i čuvaju srpsku zemlju, jer će srpska revolucija propasti ako oni odu.

On je dodao da poruka Kuprešanina ima svoj puni smisao i danas, a da od momenta osnivanja i u sve tri decenije rada Univerzitet ima izuzetne kriterijume i nivo.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što su ova dva kapitalna djela večeras predstavljena beogradskoj publici, naglasivši da je bilo potrebno puno volje, mudrosti i rada na njima.

Profesor Sandra Ivanović osvrnula se na fototipsko izdanje časopisa "Vaseljena", ocijenivši da taj časopis, koji je izlazio od 1995. do 2002. godine, predstavlja dragocjeno nasljeđe Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ona je navela da je izašlo ukupno 12 brojeva časopisa, a da su tekstove potpisali neki od najvećih srpskih intelektualaca i duhovnika tog vremena, što ih čini posebno vrijednim.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Spaso 27.10.2022. 19:40
    Sve je imalo "istorijski značaj", zna to narod dobro, ali vi ne. Vi znate samo kad je kakvo slikanje, dati neku izjavu, zakititi se tuđim perjem, a u stvarnosti vas boli patka za ovaj univerzitet, sve ste batalili! Odoše djeca u Rajvosa radije nego na Pale.
Povezane vijesti
Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu Osumnjičeni za ubistvo Danke na psihijatrijskom vještačenju u Beogradu
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    7h 16m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    10h 2m
    0
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    9h 35m
    1
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    12h 42m
    1
  • Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
    23h 40m
    1