Представљена два издања Универзитета у Источном Сарајеву

27.10.2022. 18:47
1
ИЗВОР: srna.rs

На београдском Сајму књига вечерас је представљена Монографија "30 година Универзитета у Источном Сарајеву" и фототипско издање универзитетског часописа "Васељена" који свједоче о бурним и тешким временима у којим је Универзитет основан и израстао у једно од најважнијих образовних институција Републике Српске.

Први ректор Универзитета Војислав Максимовић је нагласио, евоцирајући успомене на ратне године када је Универзитет основан, да је идејни творац и један од најзаслужнијих за то био и један од оснивача Републике Српске покојни Момчило Крајишник који је био свјестан колико је образовање важно, а да је велику улогу имао и Љубомир Зуковић.

Максимовић је нагласио да га је вијест да је изабран за ректора изненадила и да није могао да одбије, нагласивши да му је веома драго што присуствује промоцији монографије која свједочи о тим временима.

Професор Драга Мастиловић је рекао да је питање опстанка и оправданости постојања Универзитета у Источном Сарајеву често било предмет расправа у Народној скупштини тадашње Републике Српске.

- На засједању 30. и 31. децембра 1993. године водила се жучна расправа о оправданости постојања овог универзитета. У расправу се укључио и тадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић који је позвао посланике да не размишљају регионално већ национално - рекао је Мастиловић.

Он је навео да је Караџић тада поручио посланицима да воде рачуна о сваком дијелу Републике Српске, а не само о својим регијама.

Мастиловић је рекао да се снажно за очување универзитета залагао и посланик Војо Купрешанин који је рекао да се дјеци око чијих кућа падају гранате мора омогућити да се образују и чувају српску земљу, јер ће српска револуција пропасти ако они оду.

Он је додао да порука Купрешанина има свој пуни смисао и данас, а да од момента оснивања и у све три деценије рада Универзитет има изузетне критеријуме и ниво.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изразио је задовољство што су ова два капитална дјела вечерас представљена београдској публици, нагласивши да је било потребно пуно воље, мудрости и рада на њима.

Професор Сандра Ивановић осврнула се на фототипско издање часописа "Васељена", оцијенивши да тај часопис, који је излазио од 1995. до 2002. године, представља драгоцјено насљеђе Универзитета у Источном Сарајеву.

Она је навела да је изашло укупно 12 бројева часописа, а да су текстове потписали неки од највећих српских интелектуалаца и духовника тог времена, што их чини посебно вриједним.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Спасо 27.10.2022. 19:40
    Све је имало "историјски значај", зна то народ добро, али ви не. Ви знате само кад је какво сликање, дати неку изјаву, закитити се туђим перјем, а у стварности вас боли патка за овај универзитет, све сте баталили! Одоше дјеца у Рајвоса радије него на Пале.
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 29m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    6h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 47m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 45m
    1