Predstavljena izdanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu na beogradskom sajmu knjiga

21.10.2024. 20:32
0
IZVOR: srna.rs

Na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu danas su predstavljene dvije publkacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je Srni da je zadovoljan što su na Beogradskom sajmu knjiga predstavljeni časopis "Radovi" Filozofskog fakulteta i Zbornik radova sa naučnog skupa "Nauka i stvarnost".

- Časopis „Radovi“ je publikacija koja izlazi jednom godišnje i odražava sve nauke i discipline i studijske programe koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu. Riječ je o posljednjem 25. jubilarnom broju koji smo ove godine promovisali - rekao je Bartula.

Na promociji su o časopisu "Radovi" govorili prodekan za naučnoistraživački rad Ognjen Kurteš i prodekan za nastavu Vuk Vučetić, te glavni i odgovorni urednik Jelena Marković.

- Promovisali smo i Zbornik naučnih radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa. Riječ je o međunarodnoj naučnoj konferenciji koju organizujemo jednom godišnje u maju povodom Dana Filozofskog fakulteta. Ta konferencija okuplja eminentne stručnjake iz Republike Srpske, regiona i svijeta - rekao je Bartula.

Na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji danas je Univerzitet u Istočnom Sarajevu promovisao i "Računovodstvo sportskih organizacija" autora Srđana Lalića i "Statističko mjerenje višedimenzionalnih pojava i procesa u ekonomiji" autora Stevana Stevića.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Lalić je izrazio zadovoljstvo što je u trenutku kada Fakultet obilježava 48 godina postojanja u mogućnosti da se na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavi sa dvije monografije "Računovodstvo sportskih organizacija" i Zbornikom radova Ekonomskog fakulteta Brčko.

- Kada je riječ o mojoj monografiji, ideja je potekla da pišem o temi složenijih kompanija koje imaju veći broj faktora koji utiču na poslovanje i na računovodstvenu funkciju. Uočio sam da jedan od najvećih budžeta tog tipa imaju sportske organizacije - rekao je Lalić.

On je istakao da je sport ranije bio fizička kultura, te da je tada fokus bio na zdravlju ljudi dok je danas biznis, čime je duboko u ekonomiji.

- Interesantno mi je bilo da se sa računovodstvenog aspekta bavim sportskim organizacijama, njihovom stabilnošću i likvidnošću. Svaki vlasnik sportske organizacije zna da je to u kratkom periodu i teži da prisvoji što veću dobit za sebe ili da ostvari što bolje rezultate po kojim će ga pamtiti na uštrb finansijske stabilnosti - rekao je Lalić.

Primjer svoje teze Lalić je pronašao u Švedskoj u Fudbalskom klubu "Đurgarden" koji je prije nekoliko decenija bio prepoznatljiv na evropskoj fudbalskoj sceni, nakon čega je vlasnih shvatio da mu to dugoročno ne donosi korist i spustio se u niži nivo, te je prepoznatljiv u svojoj zemlji, ali zadržava finansijsku stabilnost.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nikola Golijanin osvojio završni teniski Masters turnir Nikola Golijanin osvojio završni teniski Masters turnir
Otvaranje Centra za digitalne inovacije u četvrtak na Elektrotehničkom fakultetu Otvaranje Centra za digitalne inovacije u četvrtak na Elektrotehničkom fakultetu
Jahorina bolja od Radničkog na premijeri pred svojom publikom Jahorina bolja od Radničkog na premijeri pred svojom publikom
Najčitanije
  • Krvava bajka – masovno strijeljanje đaka u Kragujevcu
    22h 33m
    3
  • Pale: Uhapšeno lice zbog nanošenja teških tjelesnih povreda
    21h 22m
    0
  • „Pucajte, ja i dalje držim čas“ - Herojska priča o stradanju profesora iz Kragujevca
    22h 6m
    9
  • Najavljeni prekidi u isporuci električne energije
    11h 52m
    0
  • U „Bajaderi“ pronađeni crvi
    21h 41m
    1