Представљена издања Универзитета у Источном Сарајеву на београдском сајму књига

21.10.2024. 20:32
0
ИЗВОР: srna.rs

На штанду Представништва Републике Српске у Србији на Међународном сајму књига у Београду данас су представљене двије публкације Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула рекао је Срни да је задовољан што су на Београдском сајму књига представљени часопис "Радови" Филозофског факултета и Зборник радова са научног скупа "Наука и стварност".

- Часопис „Радови“ је публикација која излази једном годишње и одражава све науке и дисциплине и студијске програме који се изучавају на Филозофском факултету. Ријеч је о посљедњем 25. јубиларном броју који смо ове године промовисали - рекао је Бартула.

На промоцији су о часопису "Радови" говорили продекан за научноистраживачки рад Огњен Куртеш и продекан за наставу Вук Вучетић, те главни и одговорни уредник Јелена Марковић.

- Промовисали смо и Зборник научних радова са прошлогодишњег научног скупа. Ријеч је о међународној научној конференцији коју организујемо једном годишње у мају поводом Дана Филозофског факултета. Та конференција окупља еминентне стручњаке из Републике Српске, региона и свијета - рекао је Бартула.

На штанду Представништва Републике Српске у Србији данас је Универзитет у Источном Сарајеву промовисао и "Рачуноводство спортских организација" аутора Срђана Лалића и "Статистичко мјерење вишедимензионалних појава и процеса у економији" аутора Стевана Стевића.

Декан Економског факултета у Брчком Лалић је изразио задовољство што је у тренутку када Факултет обиљежава 48 година постојања у могућности да се на Међународном сајму књига у Београду представи са двије монографије "Рачуноводство спортских организација" и Зборником радова Економског факултета Брчко.

- Када је ријеч о мојој монографији, идеја је потекла да пишем о теми сложенијих компанија које имају већи број фактора који утичу на пословање и на рачуноводствену функцију. Уочио сам да један од највећих буџета тог типа имају спортске организације - рекао је Лалић.

Он је истакао да је спорт раније био физичка култура, те да је тада фокус био на здрављу људи док је данас бизнис, чиме је дубоко у економији.

- Интересантно ми је било да се са рачуноводственог аспекта бавим спортским организацијама, њиховом стабилношћу и ликвидношћу. Сваки власник спортске организације зна да је то у кратком периоду и тежи да присвоји што већу добит за себе или да оствари што боље резултате по којим ће га памтити на уштрб финансијске стабилности - рекао је Лалић.

Примјер своје тезе Лалић је пронашао у Шведској у Фудбалском клубу "Ђургарден" који је прије неколико деценија био препознатљив на европској фудбалској сцени, након чега је власних схватио да му то дугорочно не доноси корист и спустио се у нижи ниво, те је препознатљив у својој земљи, али задржава финансијску стабилност.

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Голијанин освојио завршни тениски Мастерс турнир Никола Голијанин освојио завршни тениски Мастерс турнир
Отварање Центра за дигиталне иновације у четвртак на Електротехничком факултету Отварање Центра за дигиталне иновације у четвртак на Електротехничком факултету
Јахорина боља од Радничког на премијери пред својом публиком Јахорина боља од Радничког на премијери пред својом публиком
Најчитаније
  • Крвава бајка – масовно стријељање ђака у Крагујевцу
    20h 9m
    3
  • Пале: Ухапшено лице због наношења тешких тјелесних повреда
    18h 58m
    0
  • „Пуцајте, ја и даље држим час“ - Херојска прича о страдању професора из Крагујевца
    19h 42m
    9
  • Најављени прекиди у испоруци електричне енергије
    9h 28m
    0
  • У „Бајадери“ пронађени црви
    19h 17m
    1