Predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu

27.03.2024. 22:01
0
IZVOR: srna.rs

Na Palama je večeras predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995" člana Ruske akademije nauka Jelene Guskove, koja istakla da se raduje što knjigu promoviše u Republici Srpskoj, koja je izdržala borbu za svoj opstanak i pokazala herojstvo, kada joj Rusija, nažalost, nije pomogla.

Guskova je rekla da u ovom djelu objašnjava zašto je izostala ruska pomoć Srbima u tom teškom periodu, te istakla da je ruska diplomatija tada radila više za Ameriku.

- Knjiga se odnosi na to ko je vodio spoljnu politiku, kako se Rusija ponašala za vrijeme dogovora u Dejtonu - rekla je Guskova novinarima i dodala da u knjizi ima dosta arhivskih dokumenata.

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je ovo prva promocija koju Institut organizuje na Palama, te da je knjigu pročitao prije nekoliko godina i insistirao da ona mora biti objavljena u Srpskoj jer jasno objašnjava mnoge stvari.

- Smatram da svaki Srbin mora da pročita knjigu jer su u njoj odgovori na čuvena pitanja, dileme šta se dešavalo sa Rusijom devedesetih godina i zašto nam nisu pomogli kada je čitav Zapad krenuo na srpski narod, počevši od Republike Srpske, a završavajući sa bombardovanjem Srbije i pokušajem otimanja Kosova i Metohije - istakao je Mastilović.

On je naveo da Guskova u knjizi na jednostavan način otkriva sve radnje ruske, evropske i svjetske diplomatije u tom periodu, tako da je moguće razumjeti šta se desilo sa Rusijom i ruskom diplomatijom u to vrijeme.

Prema njegovim riječima, kao glavnog krivca za to ponašanje ruske diplomatije devedesetih godina Guskova je jasno markira tadašnjeg ministra spoljnih poslova Andreja Kozireva, za koga bez dlake na jeziku kaže da je bio američki čovjek.

- U jednom podnaslovu duhovito govori da je Kozirev bio naš ministar američkih spoljnih poslova i upravo to je ono što je radio Kozirev, a preko njega i čitava ruska diplomatija koja je morala da izvršava njegove zadatke - rekao je Mastilović.

On je dodao da je, nažalost, Rusija imala nezahvalnu i ponižavajuću ulogu, a to je da, računajući na tradicionalne veze Srba i Rusa, neposlušne Srbe ubjeđuje da prihvata sve zahtjeve koji su dolazili sa Zapada.

Mastilović je naveo da se u knjizi objašnjava i da je administracija Kozirjeva radila za zapadne sile vrlo uspješno sve vrijeme trajanje jugoslovenske krize.

On je naglasio da je Guskova otkrila i druge radnje koje su se dešavale jer je kao član UNPROFOR-a u BiH imala i tu vrstu iskustva kao i obiman istraživački rad iza sebe kada je riječ o ovoj knjizi.

Mastilović je rekao da Guskova jasno tvrdi da su i masakri u Ulici Vase Miskina i na Markalama, ustvari, bili namješteni inicidenti u saradnji sa zapadnim službama kako bi se dobio razlog da Srbi ne samo budu osuđeni, nego i istrijebljeni.

Na promociji u Cekovića kući govorio je i profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo.

Promociji su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, društvenog, političkog i naučnog života.

Dopunjeno izdanje knjige objavljeno je u saradnji Centra za društveno-politička istraživanja Srpske i Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 46m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    16h 1m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 52m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 19m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 11m
    0