Predstavljena nova oprema za laboratorije na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu (FOTO)

22.06.2022. 12:49
0
IZVOR: katera.news

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je prezentovana oprema za računarsku i laboratoriju za obnovljive izvore energije.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović istakao je da iako mlad, kolektiv Elektrotehničkog fakulteta predstavlja ozbiljnu naučnu instituciju.

- Veliki broj državnih univerziteta iz okruženja, ali i iz EU uzima nas kao partnere za saradnju na projektima jer imamo odgovorne profesore koji mogu da odgovore bilo kom zadatku – naglasio je Popović.

Marko Ikić, viši asistent na Elektrotehničko fakultetu i član istraživačkog tima na KALCEA projektu objasnio je kome je nabavljena oprema namijenjena.

- Oprema je namijenjena profesionalcima iz industrije, za naučno-istraživački rad kao i za studente treće i četvrte godine na našem fakultetu, u laboratorijskim uslovima – rekao je on.

Ikić je istakao da se oprema bazirala na upotrebi obnovljivih izvora električne energije, kao što su fotonaponski sistemi.

- Nabavljeno je deset savremenih monokristalnih silicijumskih modula od po 455 W, kao i četiri baterije GL 12V 100 Ah koje će sa tim fotonaponskim sistemom činiti mikrohibridno DC okruženje gdje će se predstaviti sistem samonapajanja nepristupačnih vikendica koje se ne mogu napajati sa elektomreže – pojasnio je Ikić.

Ikić je dodao da je nabaljena i mjerno-akviziciona opremi, kao i akvizicione kartice koje će pomoći istraživačima da unaprijede svoj istraživački rad.

Docent doktor Srđan Lale, prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da je oprema nabavljena u okviru Erasmus+ projekta KALCEA, međunarodnog evropskog projekta u kojem osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvuju i mnogi evropski univerziteti.

- Koordinator projekta je univerzitet u Atini, Tehnički univerzitet u Rigi, u Latviji, bečki Tehnički fakultet, Burč univerzitet iz Sarajeva, Univerzitet „Džemal Bijedić“ iz Mostara, novosadski Fakultet tehničkih nauka, univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i još nekoliko kosovskih i albanskih fakulteta – rekao je Lale.

Prema njegovim riječima, oprema u vrijednosti od oko 60.000 KM je u potpunosti finansirana iz Evropskog fonda projekta.

- Jedan dio od oko 35.000 KM je iskorišten za informatičku opremu kao što su deset najnovijih računara, pametnih televizora, dronova, kamera i štampača. Ostalih 25.000 KM utrošeno je za nabaku laboratorijske opreme. U tu svrhu nabavljeni su solarni paneli, razni pretvarači energetske elektronike, baterije kao i uređaji za mjerenje kvaliteta električne energije, koje bismo teško nabavili iz vlastitih sredstava – zaključio je Lale.

 

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih Mladi inovatori Matej Vlaški i Marko Popović osvojili zlatnu nagradu na INOST-u mladih
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO) ETF nagradio pobjednike takmičenja u izradi mobilnih aplikacija (FOTO)
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    8h 54m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    9h 38m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    13h 43m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    13h 47m
    2
  • Na aerodromu otkrivena vreća sa zmijama u pantalonama putnika
    23h 58m
    0