Представљена нова опрема за лабораторије на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)

22.06.2022. 12:49
0
ИЗВОР: katera.news

На Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је презентована опрема за рачунарску и лабораторију за обновљиве изворе енергије.

Декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је да иако млад, колектив Електротехничког факултета представља озбиљну научну институцију.

- Велики број државних универзитета из окружења, али и из ЕУ узима нас као партнере за сарадњу на пројектима јер имамо одговорне професоре који могу да одговоре било ком задатку – нагласио је Поповић.

Марко Икић, виши асистент на Електротехничко факултету и члан истраживачког тима на KALCEA пројекту објаснио је коме је набављена опрема намијењена.

- Опрема је намијењена професионалцима из индустрије, за научно-истраживачки рад као и за студенте треће и четврте године на нашем факултету, у лабораторијским условима – рекао је он.

Икић је истакао да се опрема базирала на употреби обновљивих извора електричне енергије, као што су фотонапонски системи.

- Набављено је десет савремених монокристалних силицијумских модула од по 455 W, као и четири батерије GL 12V 100 Ah које ће са тим фотонапонским системом чинити микрохибридно DC окружење гдје ће се представити систем самонапајања неприступачних викендица које се не могу напајати са електомреже – појаснио је Икић.

Икић је додао да је набаљена и мјерно-аквизициона опреми, као и аквизиционе картице које ће помоћи истраживачима да унаприједе свој истраживачки рад.

Доцент доктор Срђан Лале, продекан за наставу Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да је опрема набављена у оквиру Erasmus+ пројекта KALCEA, међународног европског пројекта у којем осим Универзитета у Источном Сарајеву учествују и многи европски универзитети.

- Координатор пројекта је универзитет у Атини, Технички универзитет у Риги, у Латвији, бечки Технички факултет, Бурч универзитет из Сарајева, Универзитет „Џемал Биједић“ из Мостара, новосадски Факултет техничких наука, универзитет у Косовској Митровици и још неколико косовских и албанских факултета – рекао је Лале.

Према његовим ријечима, опрема у вриједности од око 60.000 КМ је у потпуности финансирана из Европског фонда пројекта.

- Један дио од око 35.000 КМ је искориштен за информатичку опрему као што су десет најновијих рачунара, паметних телевизора, дронова, камера и штампача. Осталих 25.000 КМ утрошено је за набаку лабораторијске опреме. У ту сврху набављени су соларни панели, разни претварачи енергетске електронике, батерије као и уређаји за мјерење квалитета електричне енергије, које бисмо тешко набавили из властитих средстава – закључио је Лале.

 

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО) ЕТФ наградио побједнике такмичења у изради мобилних апликација (ФОТО)
Дан отворених врата на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО) Дан отворених врата на Електротехничком факултету у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 48m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 56m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    23h 9m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 39m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 57m
    0