Predstavljena skraćena verzija filma "Istočno od Sarajeva" (VIDEO)

10.04.2021. 11:33
0
IZVOR: Katera

Dokumentarni film "Istočno od Sarajeva" predstavlja prvu, skraćenu verziju budućeg dokumentarnog filma o kulturno-istorijskim spomenicima u Istočnom Sarajevu, kaže za portal Katera autor filma Marko Marjanović.

Marjanović ističe da se tematika filma bazira na istraživanju i obilježavanju kulturno-istorijskih spomenika u Istočnom Sarajevu.

- Sama ideja o snimanju jednog ovakvog filma nastala je tokom mog učestvovanja na seminaru u organizaciji Instituta za mlade „Kult“ sa Ilidže, gdje je između ostalog bilo i riječi o lokalnim građanskim inicijativama. Nakon prikupljenih informacija, i odabira sagovornika počelo se sa snimanjem - ističe Marjanović.

Slika

On kaže da, s obzirom da na teritoriji Istočnog Sarajeva postoji vjerska baština tri najveće konfesije u Republici Srpskoj, prvobitni plan je bio da predstavnici tri vjerske zajednice uzmu učešće u dokumentarnom filmu.

- Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i katoličkog Društva sestara služavki maloga Isusa su prihvatili učešće, dok Islamska zajednica u BiH nije htjela da izađe u susret i jednom svom imamu ili drugom stručnom licu odobri učešće, kako bi se iz prve ruke upoznala kultura islamskih vjerskih objekata i mezarja na području današnjeg Istočnog Sarajeva - rekao je Marjanović u razgovoru za Kateru.

Marjanović dodaje da je tokom perioda snimanja lokaliteta istražen veći broj istorijskih nalazišta, što ujedno predstavlja realizaciju drugog dijela ovoga projekta.

- Drugi dio će biti mapiranje ovih lokaliteta i unošenje osnovnih podataka na "Gugl" mape, kako bi bilo ko, ko se odluči da koristi tu aplikaciju u našem gradu, mogao iz prve ruke vidjeti kakvim kulturno-istorijskim bogatstvom raspolaže naš grad - dodaje Marjanović.

Prema njegovim riječima, kao i svaki grad, tako i Istočno Sarajevo posjeduje bogatu istoriju, isprepletanu mnogim vojskama, carstvima i državama.

Slika

- Iako grad službeno nastaje tek u ljeto 1993. godine, njegovo današnje stanovništvo što starosjedilačko, što pristiglo iz drugih dijelova Sarajeva je tokom dugog niza vijekova, svjedočilo o smjenama kultura i istorijskih tokova. Sama početna ideja ovoga filma je bila, da se predstavi istorijski aspekt razvoja područja današnjeg Istočnog Sarajeva, uzevši u obzir činjenicu da prvo naseljeno mjesto u prvom pomenu Bosne kod Konstantina Porfirogenita, se nalazi upravo u današnjem Istočnom Sarajevu, a to je Katera, to jeste Gradac na Ilinjači - kaže Marjanović.

Slika

Tok filma prati kulturološko-vjerski uticaj tri najveće konfesije u Republici Srpskoj, i njihovu vjersku prevlast u određenim vremenskim periodima.

Veliki je broj istorijskih nalazišta i kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u Istočnom Sarajevu, a nisu istraženi ni obilježeni, svoju sopstvenu istoriju smo prekrižili, idjelomično je se odrekli.

Autor filma i narator je Marko Marjanović, snimatelj i montažer Nebojša Pavlović, saradnik Zoran Kuljanin. Sagovornici u filmu su Stefan Mojsilović, magistar crkvene muzike i pojanja i dirigent SPD "Sloga" iz Sarajeva, Milorad Vujić, protojerej i starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, Branko Pjević, etnolog i antropolog iz Istočnog Sarajeva, Ivana Mirković, arheolog iz Istočnog Sarajeva, Ana Marija Kesten, provincijska glavarica sarajevske provincije "Bezgrješnog začeća blažene djevice Marije", Družbe sestara Služavki Maloga Isusa.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću Završen film o doktoru Zoranu Stankoviću
Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama Projekcija ruskog filma o Svetom Savi 18. marta u Palama
Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara" Miloš Biković u trci za ruskog "Oskara"
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    19h 53m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    18h 7m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    15h 57m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    8h 22m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    13h 55m
    0