Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića

30.08.2024. 21:40
0
IZVOR: srna.rs

U Bratuncu su večeras predstavljene knjige "Metamorfoza dnevničkog romana" i "Nove priče iz tamnog vilajeta" profesora njemačkog jezika Aleksandra Petrovića iz ovog mjesta.

Profesor sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Saša Knežević govorio je o knjizi "Metamorfoza dnevničkog romana", ističući da je to naučna knjiga koja govori o uporednoj istoriji njemačkog i srpskog dnevničkog romana, što je Petrović, kao doktor njemačkog jezika, naučno i iscrpno obradio.

Prema Kneževićevim riječima, ta knjiga nije za širu publiku, ali je dragocjena za studente germanistike.

O knjizi "Nove priče tamnog vilajeta" govorila je profesor sa Katedre za srbistiku Marijana Mitrić, koja je rekla da se knjiga sastoji o 10 pripovijedaka, koje su tematski i geografski vezane za Podrinje, Bratunac i Drinu, od kojih je uz malo modifikacije mogao nastati i roman.

- Različita je tematika priča, one govore o propasti porodica, izumiranju sela, o porodičnoj graditeljskoj tradiciji i pečalbarenju majstora-dunđera. Ovdje su i neka lična sjećanja koja se prenose i prerastaju u kolektivna, što doprinosi kolektivnom pamćenju i doprinosi kulturi sjećanja koja kod Srba nije izražena i često mnogi značajni podvizi i istorijski događaji padaju u zaborav - rekla je Mitrićeva.

Ona je analizirala sve priče ističući njihovu umjetničku vrijednost, te čestitala autoru i izrazila očekivanje da će se uskoro pojaviti i sa prvim romanom.

Petrović je rekao Srni da su knjige nastale prije petnaestak godina i da je nedavno shvatio da ih treba objaviti.

- Prva knjiga je naučni rad, a druga knjiga priča je zavičajna knjiga. Riječ je o fikciji koja se naslanja i na neke stvarne događaje i pojave u Bratuncu i srednjem Podrinju - izjavio je autor.

Profesor njemačkog jezika Aleksandar Petrović rođen je 1978. godine u Bratuncu, gdje i danas živi sa porodicom. Radi kao docent na Katedri za germanistiku na Filozofskom fakultetu na Palama.

Večerašnja promocija bila je veoma posjećena i prisustvovalo joj je više od stotinu ljubitelja književnosti iz Bratunca i Srebrenice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 6m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 48m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 16m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 37m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 46m
    0