Prekinuta tematska sjednica na temu bezbjednosti u Palama

26.04.2021. 12:56
1
IZVOR: Katera

Tematska sjednica na zahtjev klubova odbornika SDS, PDP i DNS na temu bezbjednosti na teritoriji opštine Pale je prekinuta, a kao razlog za to iz skupštinske većine naveli su da se o ovoj temi ne mogu baviti odbornici na osnovu medijskih natpisa i da nisu dobili neophodan odbornički materijal.

Naime, povod za održavanje tematske sjednice na temu bezbjednosti u Palama bila je inicijativa klubova odbornika Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Demokratskog narodnog saveza zbog, kako su rekli, neprimjerenog načina komunikacije između rukovodstva OC „Jahorina“ i rukovodstva opštine Pale.

Odbornik SDS u Skupštini opštine Pale Marko Sikima novinarima je rekao da je neprimjerena komunikacija dvije navedene strane kulminirala martovskim optužbama iznesenim uz najteže kvalifikacije.

- Mi smo, motivisani tom činjenicom, tražili zakazivanje sjednice kako bismo raspravljali po tom pitanju, zato što smatramo da je pređena granica u javnoj komunikaciji i da se unosi nepotreban nemir i narušava ugled opštine Pale – rekao je Sikima.

Sikima ističe da mu je žao što predstavnici skupštinske većine u SO Pale nisu spremni da razgovaraju na ovu temu, jer je namjera predstavnika opozicionih stranaka bila da pozovu na toleranciju i spuštanje tenzija.

- Namjera nam je bila da Skupština opštine kao najviši organ odlučivanja apeluje na sve učesnike u političkom životu, da tolerišu i drugačije stavove i mišljenja o važnim društvenim pitanjima na području ove opštine – istakao je Sikima.

Šef Kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Branko Koroman rekao je novinarima da su još prije mjesec dana na kolegijumu SO jasno istakli svoj stav na temu zakazivanja tematskih sjednica, a to je da se iste ne mogu zakazivati na bazi medijskih nastupa, kao i da o istim ne mogu raspravljati odbornici u SO Pale.

- Shodno tome nisu se stvorili uslovi za održavanje ove tematske sjednice danas, jer nismo dobili ni neki kvalitetan materijal, u sklopu kojeg bi se odbornici mogli upoznati sa namjerama predlagača i kako bi na osnovu kvalitetnog materijala mogli učestvovati u raspravi – kaže Koroman.

Dodao je da su iz tog razloga odlučili da napuste današnje zasjedanje tematske sjednice Skupštine opštine Pale, te istakao da je na predsjedniku SO Pale sada da li će zakazati novu sjednicu ili odložiti današnju.

Slika

Foto: Katera

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek, koji je u društvu direktora OC „Jahorina“ Dejana Ljevnaića prisustvovao tematskoj sjednici u SO Pale, rekao je novinarima da su nepravedno optuženi za brojne, kako kaže, neargumentovane optužbe.

- Optuženi smo da stojimo iza nekih članaka i mi smo se pojavili danas ovdje, a strana koja nas optužuje nije došla na sjednicu. Ne znam kako je nekome palo na pamet da nas optuži, jer sam ja prije dvije godine otvoreno napao načelnika opštine i predsjednika OO SNSD Pale i nisam se skrivao, javno sam gostovao na televiziji i ne znam sad zbog čega bih se iza nekih novina krio da napadam partiju koja nema veliki ugled i snagu kao što je ima SNSD – kaže Elek.

Elek ističe da se nikad nije krio iza novina i portala, te da nema nikakve veze sa medijskim natpisima za koje je, kako kaže, optužen, te dodaje da je sramotno u toj priči pominjati teška ubistva poput ubistva Riste Jugovića.

- Optužili su nas za scenario Riste Jugovića, koji je, podsjetiću one koji ne znaju, naš sugrađanin koji je ubijen. Ako bilo ko ima bilo kakve dokaze da neko hoće da ubije Stanišića i Kojića, uključujući i mene, neka se obrati policiji i tužilaštvu. Optužuju ljude na tako gnusan način i onda kad treba da razgovaramo o tome, njih nema – dodaje Elek.

Elek ističe da, ako je cilj strane koja ga optužuje, preuzimanje upravljanja Olimpijskim centrom „Jahorina“, da o tome moraju razgovarati predsjednici DEMOS-a i SNSD-a.

- Najbolji način za to je da predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović i SNSD-a Milorad Dodik izmijene koalicioni sporazum, da DEMOS preuzme upravljanje Olimpijskim centrom i za pet minuta smo sve riješili, ali nemojte da optužujete ljude za ubistva zbog jedne firme, nije vrijedno toga – dodaje Elek.

Odbornik DEMOS-a u SO Pale Predrag Blagojević kaže da period od objave članka nije dovoljno dug da bi se narušila bezbjednosna situacija u opštini Pale, te smatra da je ova sjednica zakazana kako bi se vršio pritisak na njihova dva člana.

- Mi se nećemo pokolebati i nastavićemo da radimo za dobrobit Pala. Što se tiče bilo kakvih optužbi za ubistvo, moram da kažem da je tome prethodio članak gdje nisu izrečene male stvari, naši članovi su povezivani sa klanom koji je osumnjičen za najgora zvjerstva, a oni imaju svoje porodice i nije nimalo svejedno čitati takve članke – dodaje Blagojević.

Blagojević je istakao da DEMOS nema namjeru da preuzima upravljanje Olimpijskim centrom „Jahorina“, te da su o tome obavijestili predsjednika SNSD Milorada Dodika i premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

Ističe da je cilj DEMOS-a da „vrati Jahorinu Palama, onako kako je to prirodno da bude“.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 26.04.2021. 18:14
    Veliko je nezadovoljstvo u narodu i velika mržnja prema preletačević partijama i sumnjivim biznismenima u njima. Ne vjerujem da će dobro proći dogodine na izborima, tako da se sa njima Mile neće imati šta dogovarati.
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 46m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 37m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 24m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 50m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 32m
    0