Preminuo Slavo Kukić

07.09.2024. 15:25
5
IZVOR: nezavisne.com

Akademik Slavo Kukić preminuo je danas nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Slavo Kukić rođen je 1954. godine u Vinjanima, Posušje. U februaru 1977. godine je na Fakultetu političkih nauka Sarajevo stekao zvanje diplomiranog politologa, 1983. godine na Interdisciplinarnom poslijediplomskom studiju Univerziteta u Sarajevu titulu magistra društvenih znanosti te u novembru 1986. godine na Fakulteta političkih nauka titulu doktora socioloških znanosti.

Izražavamo duboko saučešće porodici Kukić.

Biografija i akademski uspon:

 Radni vijek započinje 1977. godine kao stručni saradnik u SO-e Posušje, potom kao rukovodilac Marksističkog centra, a nakon toga odlazi u obrazovanje. U Srednjoškolskom centru u Posušju je radio kao profesor, a zatim i kao direktor. Sredinom 1987. godine izabran je na funkciju predsjednika Izvršnog odbora SO-e Posušje, a nakon toga, 1992. godine odlazi na Ekonomski fakultet u Mostaru, na kojem je u radnom odnosu do odlaska u mirovinu 2018. godine.

 U zvanje docenta biran je 1987. godine, u zvanje izvanrednog profesora 1997., a u zvanje redovnog profesora 2000. godine. U četiri mandata je prodekan za nastavu, u dva ciklusa voditelj poslijediplomskih magistarskih studija, te u dva ciklusa voditelj poslijediplomskih specijalističkih studija.

Nastavu iz Sociologije, Metodologije, Ponašanja potrošača, ali i srodnih disciplina, izvodi na dodiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim doktorskim studijima više fakulteta u Bosni i Hercegovini i regiji – Agronomskom, Filozofskom, Medicinskom te Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zadru, Ekonomskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci, Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu Univerziteta u Dubrovniku, Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Splitu, Doktorskoj školi Univerziteta u Osijeku itd.

Ovako intenzivan angažman u visokoškolskom nastavnom radu posljedica je rijetko plodnog spisilačkog rada. Sam ili u koautorstvu potpisuje 35 knjiga i studija – među njima devet unicerzitetskih i tri srednjoškolska udžbenika. U ulozi voditelja ili člana ekspertnog tima, potom, potpisuje i dvanaest projekata iz područja sociologije, politologije i ekonomije, a na jednom od njih – Early Warning System u BiH – radi u kontinuitetu pet godina. Na kraju, autor je preko 160 poznatih i stručnih radova, objavljenih u časopisima i zbornicima na više svjetskih jezika, te oko 90 recenzija i prikaza djela drugih autora.

Bio je član je i većeg broja redakcija i uredništava časopisa i zbornika: Zbornik radova –  Journal of Economy and Business (Mostar), Sociološi diskurs (Banja Luka), Tranzicija (Tuzla), Medijski dijalozi  (Podgorica), – a danas je kourednik časopisa Dijalog ANUBiH – te više organizacijskih odbora znanstvenih skupova i drugih odbora, a pod njegovim mentorstvom su urađene tri doktorske disertacije, pet magistarskih i šezdesetak diplomskih radova.

U društvenom životu BiH je bio angažovan u radu niza NVO. Bio je predsjednik Upravnog odbora Centra za zaštitu prava manjina, član Upravnog odbora Centra za euroatlanske integracije, te Centra za unapređenje ljudskih prava i demokracije, član upravnog odbora Helsinškog komiteta BiH itd.

Bio je direktor Srednjoškolskog centra u Posušju, predsjednik Izvršnog odbora SO-e Posušje, a 2011. godine i mandatar za sastav Savjet ministara BiH. Zaboraviti ne treba ni to da je 9 godina bio na čelu upravljačke strukture Federalne RTV – od njenog formiranja 2000. godine do septembra 2009. godine – u vremenu, u kom je FTV stvorila program, serijski posebice, po kojemu je prepoznatljiva još uvijek.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti BiH u Odjeljenje društvenih nauka izabran je 2012, a za redovnog 2018. godine.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Macanovic 08.09.2024. 22:48
    Po cemu je ustasa? Ko god je normalan odma je ovakav onakav, on je najviše kritikovao Covica i ustase, svugdje ima dobri ljudi, na zalost sviju nas u sva tri luda naroda malo je vise budala, okrenuo se izgradnji zemlje, boljem standardu, mladi odlaze, od nacionalizma nema nista dobro, zivotu je jedan, zivimo sto ljepše i bolje, ugledajmo se na političare, oni uživaju kad se mi patimo
  • Generic placeholder image
    Buki 08.09.2024. 12:36
    Po čemu je ustaša?
  • Generic placeholder image
    Zašto? 08.09.2024. 11:36
    Srbsko glasilo žali ustašu?
  • Generic placeholder image
    Realista 08.09.2024. 06:24
    Žale svakog normalnog i čestitog čovjeka...
  • Generic placeholder image
    Krcko 07.09.2024. 23:44
    Posušje, kako bi se reklo "smjesta nevjesta", staro ustaško leglo, a i ovaj akademik bio je ipak dobar "ujko". Samo dobro zamaskiran pričom o antifašizmu i antinacionalizmu. Bošnje ga plaho žale.
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 27m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 9m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    7h 37m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    8h 58m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 7m
    0