Preminuo Svetislav "Ceco" Stanojević, osnivač Vrhovnog suda Srpske

06.12.2021. 18:05
9
IZVOR: Katera

Svetislav "Ceco" Stanojević preminuo je danas u 82. godini života na Palama, gdje je živio od završetka Odbrambeno-otadžbinskog rata do smrti.

Stanojević je bio osnivač i prvi predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske. Iako je ostavio dubok trag u istoriji pravosuđa Republike Srpske, tek je prije nekoliko mjeseci dobio sopstveni stan.

Ceco Stanojević je prvi put izabran za sudiju 1964. godine, u svojoj 25. godini života. Bio je najmlađi sudija nekadašnje Jugoslavije, a karijeru je završio 40 godina kasnije na Vrhovnom sudu Republike Srpske koji je sam pokrenuo od "nule". 

- Bez mog pitanja izabrali su me 1988. godine za sudiju Vrhovnog suda SRBiH. Na tom položaju me je zatekao rat. S obzirom da sam bio na našoj teritoriji, odmah sam se priključio borbenim jedinicama i imao sopstveno oružje, kao i potvrdu da sam borac Vojske Republike Srpske - rekao je ranije Stanojević u razgovoru za portal Srpskainfo.

Na početku rata bio je u Ilidžanskoj brigadi, kada ga komandant Dragan Šoja obavještava da ga je predsjedništvo izabralo za predsjednika Vrhovnog suda.

Nakon toga, Stanojević stiže na Pale na poziv Nikole Koljevića, Momčila Krajišnika i prvog predsjednika Republike Srpske dr Radovana Karadžića.

Došao je na Pale da formira Vrhovni sud.

- Bez ijednog sudije, bez ijedne mašine, bez ičega sam ja to organizovao, borio se i formirao tu Vrhovni sud koji je funkcionisao besprijekorno. Skupio sam malo službenika i nekoliko sudija u čemu mi je pomogao pokojni Marko Arsović, najbolji naš sudija - rekao je Stanojević.

Nakon odlaska u penziju, Stanojević je bio podstanar u hotelu "Panorama" 14 godina, gdje je plaćao 600 KM kiriju za jednu prostoriju, često bez vode i struje. Nakon toga uspio je smanjiti kiriju na 450 KM, što je i dalje bilo mnogo za jedan sobičak.

Često su mu bivše strukture vlasti govorile da je zaslužio stan i da treba da ga dobije, međutim sve se završavalo na obećanjima do prije nekoliko mjeseci, kada je dobio svoj sopstveni stan.

Prije useljenja u novi stan, Stanojević je živio kod jednog privrednika u Palama, kojem je bio mnogo zahvalan na velikoj pomoći.

Opština Pale je 2018. godine proslijedila inicijativu Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske da se riješi stambeno pitanje Svetislava Stanojevića.

Čekao je Stanojević i dočekao tek prije nekoliko mjeseci ključeve od sopstvenog stana, uselio se i nažalost danas nas je napustio.

Republiku Srpsku je mnogo zadužio, i tek nakon što mu se ista odužila prije nekoliko mjeseci, nije dočekao da penziju i ostatak života proživi barem još nekoliko godina u sopstvenoj imovini.

Svetislav "Ceco" Stanojević biće sahranjen sutra u 13.00 časova na groblju u Donjoj Ljubogošti kod Pala.

Komentari 9
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:49
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:48
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:47
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Urta(Petar)Aleksandar 23.08.2023. 19:01
    A ti ,,svjedok" i ti ,,istina" imate li ime?da blatite takvog covjeka samo tako i mozete.
  • Generic placeholder image
    Urta 23.08.2023. 18:55
    Iz sela Osjek.Ilidza. Moja baba ga odgojila.a sa mojim ocem zavrsio pravo u Zagrebu. Bio srbin i ostao,a to da ga je neko placao je dokaz koliko ste pakosni. Milione je mogao da ima a ne da mu neko milostinju daje.
  • Generic placeholder image
    Svjedok 06.06.2022. 16:17
    Prvo, nije istina da je plaćao smještaj u Panorami. To su plaćali drugi za njega. Drugo, poslije Panorame, bio je kod tog privrednika, tačnije "kontraverznog biznismena", gdje je trampio svoje znanje i pravnu pomoć u mutnim biznismenovim radnjama, za smještaj, hranu i novac. Zato ga je "biznismen" i sahranio u groblju sa svojom familijom, u Ljubogošti. Sve se zna, džaba uljepšana biografija.
  • Generic placeholder image
    Istina 14.12.2021. 09:31
    Bila sam Cecin pripravnik na Opštinskom sudu u Sarajevu 1980.Pored nespornog znanja i autoriteta,uvijek je govorio da nije Srbin,već Crnogorac.Kako se dogodio ovaj obrat od Crnogorca do Srbina? Konverzija je nasa povijesna zakonomjernost.
  • Generic placeholder image
    M.Marjanovic 07.12.2021. 19:24
    Kad sam bijo mali Ceco mi je bijo naj bolji drug. Uvjek je vjerovao u mene i mnogo vremena, paznje, i ljepi trenutaka mi je poklonijo. Neka ti je laka zemlje.
  • Generic placeholder image
    Advokat 06.12.2021. 18:53
    Covjek od kog su i najveci mogli puno da nauce,ne samo o pravu,vec i postenju,zdravom zivotu,istoriji,obicajima i tradiciiji,poljoprivredi.Kako je zivio tako je i otisao,tiho,lagano. Da li sad ima neki sudija da radi 10 godina a da nema rjeseno stambeno pitanje?
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    16h 57m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    14h 59m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    13h 52m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    13h 57m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    13h 0m
    1