Преминуо Светислав "Цецо" Станојевић, оснивач Врховног суда Српске

06.12.2021. 18:05
9
ИЗВОР: Катера

Светислав "Цецо" Станојевић преминуо је данас у 82. години живота на Палама, гдје је живио од завршетка Одбрамбено-отаџбинског рата до смрти.

Станојевић је био оснивач и први предсједник Врховног суда Републике Српске. Иако је оставио дубок траг у историји правосуђа Републике Српске, тек је прије неколико мјесеци добио сопствени стан.

Цецо Станојевић је први пут изабран за судију 1964. године, у својој 25. години живота. Био је најмлађи судија некадашње Југославије, а каријеру је завршио 40 година касније на Врховном суду Републике Српске који је сам покренуо од "нуле". 

- Без мог питања изабрали су ме 1988. године за судију Врховног суда СРБиХ. На том положају ме је затекао рат. С обзиром да сам био на нашој територији, одмах сам се прикључио борбеним јединицама и имао сопствено оружје, као и потврду да сам борац Војске Републике Српске - рекао је раније Станојевић у разговору за портал Српскаинфо.

На почетку рата био је у Илиџанској бригади, када га командант Драган Шоја обавјештава да га је предсједништво изабрало за предсједника Врховног суда.

Након тога, Станојевић стиже на Пале на позив Николе Кољевића, Момчила Крајишника и првог предсједника Републике Српске др Радована Караџића.

Дошао је на Пале да формира Врховни суд.

- Без иједног судије, без иједне машине, без ичега сам ја то организовао, борио се и формирао ту Врховни суд који је функционисао беспријекорно. Скупио сам мало службеника и неколико судија у чему ми је помогао покојни Марко Арсовић, најбољи наш судија - рекао је Станојевић.

Након одласка у пензију, Станојевић је био подстанар у хотелу "Панорама" 14 година, гдје је плаћао 600 КМ кирију за једну просторију, често без воде и струје. Након тога успио је смањити кирију на 450 КМ, што је и даље било много за један собичак.

Често су му бивше структуре власти говориле да је заслужио стан и да треба да га добије, међутим све се завршавало на обећањима до прије неколико мјесеци, када је добио свој сопствени стан.

Прије усељења у нови стан, Станојевић је живио код једног привредника у Палама, којем је био много захвалан на великој помоћи.

Општина Пале је 2018. године прослиједила иницијативу Министарству за избјеглице и расељена лица Републике Српске да се ријеши стамбено питање Светислава Станојевића.

Чекао је Станојевић и дочекао тек прије неколико мјесеци кључеве од сопственог стана, уселио се и нажалост данас нас је напустио.

Републику Српску је много задужио, и тек након што му се иста одужила прије неколико мјесеци, није дочекао да пензију и остатак живота проживи барем још неколико година у сопственој имовини.

Светислав "Цецо" Станојевић биће сахрањен сутра у 13.00 часова на гробљу у Доњој Љубогошти код Пала.

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:49
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:48
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Nikola Sukno 05.12.2023. 12:47
    On je bio obicna karina.
  • Generic placeholder image
    Urta(Petar)Aleksandar 23.08.2023. 19:01
    A ti ,,svjedok" i ti ,,istina" imate li ime?da blatite takvog covjeka samo tako i mozete.
  • Generic placeholder image
    Urta 23.08.2023. 18:55
    Iz sela Osjek.Ilidza. Moja baba ga odgojila.a sa mojim ocem zavrsio pravo u Zagrebu. Bio srbin i ostao,a to da ga je neko placao je dokaz koliko ste pakosni. Milione je mogao da ima a ne da mu neko milostinju daje.
  • Generic placeholder image
    Svjedok 06.06.2022. 16:17
    Prvo, nije istina da je plaćao smještaj u Panorami. To su plaćali drugi za njega. Drugo, poslije Panorame, bio je kod tog privrednika, tačnije "kontraverznog biznismena", gdje je trampio svoje znanje i pravnu pomoć u mutnim biznismenovim radnjama, za smještaj, hranu i novac. Zato ga je "biznismen" i sahranio u groblju sa svojom familijom, u Ljubogošti. Sve se zna, džaba uljepšana biografija.
  • Generic placeholder image
    Istina 14.12.2021. 09:31
    Bila sam Cecin pripravnik na Opštinskom sudu u Sarajevu 1980.Pored nespornog znanja i autoriteta,uvijek je govorio da nije Srbin,već Crnogorac.Kako se dogodio ovaj obrat od Crnogorca do Srbina? Konverzija je nasa povijesna zakonomjernost.
  • Generic placeholder image
    M.Marjanovic 07.12.2021. 19:24
    Kad sam bijo mali Ceco mi je bijo naj bolji drug. Uvjek je vjerovao u mene i mnogo vremena, paznje, i ljepi trenutaka mi je poklonijo. Neka ti je laka zemlje.
  • Generic placeholder image
    Advokat 06.12.2021. 18:53
    Covjek od kog su i najveci mogli puno da nauce,ne samo o pravu,vec i postenju,zdravom zivotu,istoriji,obicajima i tradiciiji,poljoprivredi.Kako je zivio tako je i otisao,tiho,lagano. Da li sad ima neki sudija da radi 10 godina a da nema rjeseno stambeno pitanje?
Повезане вијести
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 17m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 16m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 10m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 43m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 35m
    0