Presuda za zločine nad Srbima u Hrasnici 30. maja

19.05.2023. 18:22
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH će 30. maj izreći presudu pripadnicima Prvog korpusa takozvane Armije BiH, Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja i zlostavljanja srpskih civila od 1992. do 1994. godine u Hrasnici kod Sarajeva.

Na današnjem ročištu odbrana trojice optuženih, iznijela je završne riječi i zatražila oslobađajuće presude, tvrdeći da se neke tačke optužnice zasnivaju samo na iskazu svjedoka, koje nisu mogli ispitati.

Advokat Lejla Čović, koja u ovom predmetu brani prvooptuženog Gadžu, analizirala je danas dokaze za 16 tačaka optužnice, koje njenog klijenta terete za premlaćivanje i ubistva Srba zatvorenih na tri lokacije u Hrasnici. Ona smatra da ni u jednom slučaju nije dokazana krivica optuženog.

Hebibov asvokat Senad Dupovac, kaže da su pročitana samo dva iskaza svjedoka u vezi sa udaranjem Radovana Dubljevića, te da je „odbrana bila onemogućena da ispita svjedoke, jer su umrli mnogo prije podizanja optužnice“.

Laličićev advokat Sabina Mehić, rekla je da je od 53 predložena svjedoka saslušano njih 15, te da je pročitano šest iskaza, prenosi „Birn“.

Ona je rekla da je Laličić optužen u ovom predmetu nakon što je izašao s odsluženja kazne, iako su svi iskazi bili i ranije dostupni.

Laličić je 2015. godine osuđen na šest godina zatvora, za zločine nad civilima u Hrasnici.

Gadžo, Laličić i Hebib optuženi su za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja u prostorijama zatvora u Hrasnici u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, kao i u garažama između nebodera od 1992. do 1994. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    7h 58m
    6
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    21h 40m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    21h 8m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    19h 59m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    6h 0m
    0