Presuda za zločine nad Srbima u Hrasnici 30. maja

19.05.2023. 18:22
0
IZVOR: srna.rs

Sud BiH će 30. maj izreći presudu pripadnicima Prvog korpusa takozvane Armije BiH, Senadu Gadži, Zaimu Laličiću i Sulji Hebibu, za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja i zlostavljanja srpskih civila od 1992. do 1994. godine u Hrasnici kod Sarajeva.

Na današnjem ročištu odbrana trojice optuženih, iznijela je završne riječi i zatražila oslobađajuće presude, tvrdeći da se neke tačke optužnice zasnivaju samo na iskazu svjedoka, koje nisu mogli ispitati.

Advokat Lejla Čović, koja u ovom predmetu brani prvooptuženog Gadžu, analizirala je danas dokaze za 16 tačaka optužnice, koje njenog klijenta terete za premlaćivanje i ubistva Srba zatvorenih na tri lokacije u Hrasnici. Ona smatra da ni u jednom slučaju nije dokazana krivica optuženog.

Hebibov asvokat Senad Dupovac, kaže da su pročitana samo dva iskaza svjedoka u vezi sa udaranjem Radovana Dubljevića, te da je „odbrana bila onemogućena da ispita svjedoke, jer su umrli mnogo prije podizanja optužnice“.

Laličićev advokat Sabina Mehić, rekla je da je od 53 predložena svjedoka saslušano njih 15, te da je pročitano šest iskaza, prenosi „Birn“.

Ona je rekla da je Laličić optužen u ovom predmetu nakon što je izašao s odsluženja kazne, iako su svi iskazi bili i ranije dostupni.

Laličić je 2015. godine osuđen na šest godina zatvora, za zločine nad civilima u Hrasnici.

Gadžo, Laličić i Hebib optuženi su za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja u prostorijama zatvora u Hrasnici u Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“, kao i u garažama između nebodera od 1992. do 1994. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predmet "Ćamil Ramić i drugi": Nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza tužilaštva Predmet "Ćamil Ramić i drugi": Nastavljeno ulaganje materijalnih dokaza tužilaštva
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Najčitanije
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  1h 12m
  0
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  21h 14m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  15h 29m
  3
 • Obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije
  20h 44m
  4
 • Dječak (10) pogođen iz vazdušne puške u parku
  14h 26m
  0