Пресуда за злочине над Србима у Храсници 30. маја

19.05.2023. 18:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ ће 30. мај изрећи пресуду припадницима Првог корпуса такозване Армије БиХ, Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу, за незаконита затварања, убиства, мучења и злостављања српских цивила од 1992. до 1994. године у Храсници код Сарајева.

На данашњем рочишту одбрана тројице оптужених, изнијела је завршне ријечи и затражила ослобађајуће пресуде, тврдећи да се неке тачке оптужнице заснивају само на исказу свједока, које нису могли испитати.

Адвокат Лејла Човић, која у овом предмету брани првооптуженог Гаџу, анализирала је данас доказе за 16 тачака оптужнице, које њеног клијента терете за премлаћивање и убиства Срба затворених на три локације у Храсници. Она сматра да ни у једном случају није доказана кривица оптуженог.

Хебибов асвокат Сенад Дуповац, каже да су прочитана само два исказа свједока у вези са ударањем Радована Дубљевића, те да је „одбрана била онемогућена да испита свједоке, јер су умрли много прије подизања оптужнице“.

Лаличићев адвокат Сабина Мехић, рекла је да је од 53 предложена свједока саслушано њих 15, те да је прочитано шест исказа, преноси „Бирн“.

Она је рекла да је Лаличић оптужен у овом предмету након што је изашао с одслужења казне, иако су сви искази били и раније доступни.

Лаличић је 2015. године осуђен на шест година затвора, за злочине над цивилима у Храсници.

Гаџо, Лаличић и Хебиб оптужени су за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења у просторијама затвора у Храсници у Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера од 1992. до 1994. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса Остаци погинулих пронађени након рата, страдали на подручју ратног дејства Петог корпуса
Потврђена оптужница за злочине у Јошаници по свим тачкама Потврђена оптужница за злочине у Јошаници по свим тачкама
Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 28m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 1m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 8m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 5m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  11h 36m
  0