Пресуда за злочине над Србима у Храсници 30. маја

19.05.2023. 18:22
0
ИЗВОР: srna.rs

Суд БиХ ће 30. мај изрећи пресуду припадницима Првог корпуса такозване Армије БиХ, Сенаду Гаџи, Заиму Лаличићу и Суљи Хебибу, за незаконита затварања, убиства, мучења и злостављања српских цивила од 1992. до 1994. године у Храсници код Сарајева.

На данашњем рочишту одбрана тројице оптужених, изнијела је завршне ријечи и затражила ослобађајуће пресуде, тврдећи да се неке тачке оптужнице заснивају само на исказу свједока, које нису могли испитати.

Адвокат Лејла Човић, која у овом предмету брани првооптуженог Гаџу, анализирала је данас доказе за 16 тачака оптужнице, које њеног клијента терете за премлаћивање и убиства Срба затворених на три локације у Храсници. Она сматра да ни у једном случају није доказана кривица оптуженог.

Хебибов асвокат Сенад Дуповац, каже да су прочитана само два исказа свједока у вези са ударањем Радована Дубљевића, те да је „одбрана била онемогућена да испита свједоке, јер су умрли много прије подизања оптужнице“.

Лаличићев адвокат Сабина Мехић, рекла је да је од 53 предложена свједока саслушано њих 15, те да је прочитано шест исказа, преноси „Бирн“.

Она је рекла да је Лаличић оптужен у овом предмету након што је изашао с одслужења казне, иако су сви искази били и раније доступни.

Лаличић је 2015. године осуђен на шест година затвора, за злочине над цивилима у Храсници.

Гаџо, Лаличић и Хебиб оптужени су за незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања и тјелесна сакаћења у просторијама затвора у Храсници у Основној школи „Алекса Шантић“, као и у гаражама између небодера од 1992. до 1994. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  23h 48m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  21h 17m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  11h 43m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  15h 31m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  20h 35m
  1