Prije 21 godinu NATO ubio troje kineskih novinara

06.05.2020. 15:11
0
IZVOR: Espreso.rs / RTS

Sutra se navršava 21 godina od NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu, 7. maja 1999. u 23.45, u kojem su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba teško je ranjeno.

Ambasada je pogođena sa tri projektila, odnosno južni dio zgrade pogodile su dvije rakete, jedna posljednji sprat, a druga prizemlje. Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dijela zdanja na Novom Beogradu - vidno obilježenog kao objekat od diplomatskog značaja.

Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštećenja pretrpjeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC (Ju biznis centar).

Tadašnja savezna vlada je dan nakon NATO bombardovanja potvrdila da je "zgrada diplomatskog predstavništva Kine bila vidno obilježena i izdvojena od ostalih najbližih objekata", ocijenivši da je to "ukazalo na jasnu namjeru agresora".

Sjedinjene Američke Države, koje su predvodile NATO bombardovanje SRJ, objasnile su tada da je kineska ambasada pogođena greškom, pošto je korišćena zastarjela mapa Beograda na kojoj nije bilo podatka da se u zgradi koja je određena za metu nalazi diplomatsko predstavništvo, navodeći da je "prava meta napada trebalo da bude zgrada SDPR-a".

Na mjestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dvaju naroda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječak pao kroz prozor osnovne škole Dječak pao kroz prozor osnovne škole
Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju Posljedice NATO bombi sa osiromašenim uranijumom se i danas osjećaju
Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku Istorijski čas povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije na Srpsku
Najčitanije
  • Vojno vozilo koje je smrskalo "ford" teže i od autobusa
    5h 39m
    2
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    23h 9m
    0
  • Danas Sveti Joakim i Ana
    7h 32m
    0
  • Malim herojima u borbi za život potrebna podrška društva
    6h 52m
    0
  • Treslo se tlo: Zemljotres kod Kneževa
    5h 28m
    0