Прије 21 годину НАТО убио троје кинеских новинара

06.05.2020. 15:11
0
ИЗВОР: Espreso.rs / RTS

Сутра се навршава 21 година од НАТО бомбардовања Амбасаде Кине у Београду, 7. маја 1999. у 23.45, у којем су погинула три кинеска новинара, а 20 особа тешко је рањено.

Амбасада је погођена са три пројектила, односно јужни дио зграде погодиле су двије ракете, једна посљедњи спрат, а друга приземље. Трећи пројектил срушио је приземље и подрум западног дијела здања на Новом Београду - видно обиљеженог као објекат од дипломатског значаја.

Уништене су, такође, и помоћне зграде у дворишту амбасаде, као и паркирани аутомобили, док су знатна оштећења претрпјели и објекти у непосредној близини, посебно зграда "Енергопројекта" и Стамбено-пословни центар ЈБЦ (Ју бизнис центар).

Тадашња савезна влада је дан након НАТО бомбардовања потврдила да је "зграда дипломатског представништва Кине била видно обиљежена и издвојена од осталих најближих објеката", оцијенивши да је то "указало на јасну намјеру агресора".

Сједињене Америчке Државе, које су предводиле НАТО бомбардовање СРЈ, објасниле су тада да је кинеска амбасада погођена грешком, пошто је коришћена застарјела мапа Београда на којој није било податка да се у згради која је одређена за мету налази дипломатско представништво, наводећи да је "права мета напада требало да буде зграда СДПР-а".

На мјесту бомбардовања кинеске амбасаде 2009. године откривена је спомен-плоча - симбол пријатељства двају народа.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак пао кроз прозор основне школе Дјечак пао кроз прозор основне школе
Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају Посљедице НАТО бомби са осиромашеним уранијумом се и данас осјећају
Историјски час поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску Историјски час поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије на Српску
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    3h 37m
    0
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    21h 7m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    5h 30m
    0
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    4h 50m
    0
  • Представа "Мала сирена" сутра отвара 25. "Лут фест "
    23h 19m
    0