Prikazan ruski film o Svetom Savi u Palama

18.03.2024. 20:44
0
IZVOR: srna.rs

U Kulturnom centru u Palama večeras je prikazan ruski dokumentarni film "Sveti Sava - ruska boja na srpskoj zastavi" autora Anželike Karetkine, posvećenog prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve i srpskom prosvjetitelju.

Film prikazuje mjesta koja je posjećivao Sveti Sava, drevne manastire i planinsku isposnicu u kojoj se molio.

Organizator projekcije filma Željko Stojanović rekao je novinarima da je večerašnji dokumentarac u rangu filma "Vizantijska pouka" arhimandrita Tihona Ševkunova /Tikhon Shevkunov/, ističući da je u filmu najvažnije imati priču i adekvatan filmski jezik za pripovjedanje.

Stojanović je naveo da je tema ovog ruskog filma o jednoj ruskinji koja ima motiv sa neba da napravi priču o svecu nekog drugog naroda.

- To je motiv i priča o kojoj se film bavi. Važna karakteristika za film jeste estetika, odnosno filmski jezik, a autor to priča na energičan način, pun svjetla, posebnosti, pogotovo ako se ima u vidu da Srbi o Svetom Savi uče od malih nogu - izjavio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, film je izuzetan i gdje god je prikazan, uvijek se tražila karta više, te se nada da će zaživjeti i imati mnogo projekcija.

Film je snimljen u produkciji ruskog državnog pravoslavnog televizijskog kanala "Spas".

Komentari 0
Povezane vijesti
U nedjelju šetnja pješačkom stazom do vrela Miljacke u Palama U nedjelju šetnja pješačkom stazom do vrela Miljacke u Palama
„Konferencija beba“ u nedjelju u Palama „Konferencija beba“ u nedjelju u Palama
U subotu pomen poginulim i preminulim radnicima ratne bolnice Koran U subotu pomen poginulim i preminulim radnicima ratne bolnice Koran
Najčitanije
 • Najintrigantnija Srpkinja 19. vijeka: Sarkine “igre prestola” okončao sin raspikuća
  2h 24m
  2
 • Preminulo troje zaraženih Legionelom
  18h 54m
  0
 • CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
  16h 29m
  0
 • UEFA žestoko kaznila Hrvate!
  17h 4m
  1
 • Sokolac: Hodočašće ka manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima
  21h 54m
  0