Prikupljene 62 doze krvi u Palama

20.02.2024. 17:16
0
IZVOR: srna.rs

Akciji dobrovoljnog davanja krvi na Palama danas se odazvao 81 davalac, a prikupljene su 63 doze.

Šef Službe za transfuziju u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu Jelena Stojanović Lukić rekla je da je u akciju bio uključen veliki broj mladih, naglasivši da dobrovoljno davalaštvo ne stvara naviku i da se jednom jedinicom krvi mogu pomoći dva ili tri pacijenta.

- Nama bi za normalno funkcionisanje, da bi se smanjio broj namjenskih davalaca i broj apela, ovakva akcija bila potrebna svake druge nedjelje - izjavila je Lukićeva novinarima i zahvalila Crvenom krstu za organizaciju akcije, te apelovala i da se drugi takođe ovako organizuju.

Lukićeva je navela da je rok trajanja plazmatisanih eritrocita 35 dana jer se krv prvo mora testirati na hepatitis B, C, sifilis, HIV, krvne grupe, uraditi skrining antitijela, što traje.

Prema njenim riječima, da bi neko postao dobrovoljni davalac krvi potrebno je da je zdrav i da odvoji pola sata za najhumaniju aktivnost, to se može učiniti svakim radnim danom u Službi transfuzije od 7.00 do 14.00 časova.

Sekretar paljanske organizacije Crvenog krsta Jelena Petrović rekla je da je današnja akcija kaže da joj je drago što se sve više mladih uključuje u dobrovoljno davalaštvo koje poboljšava zdravlje, navodeći da je danas njih 10 prvi put dalo krv.

Petrovićeva je najavila da će sljedeću akciju organizovati u maju kada budu obilježavali nedjelju Crvenog krsta.

Dobrovoljni davalac krvi Njegoš Poljaković rekao je da krv daruje 15 puta, da je to u početku bilo po pozivu prijatelja, rodbine kojima je trebalo za liječenje, a onda je to preraslo u redovne odzive.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    5h 50m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 34m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    20h 47m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    17h 1m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    21h 53m
    0