Priština zabranila Dariji Kisić Tepavčević dolazak na KiM

11.06.2021. 11:37
0
IZVOR: Tanjug

Prištinske vlasti zabranile su ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Dariji Kisić Tepavčević da posjeti Kosovo i Metohiju, u svojstvu profesora Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Najava za posjetu poslata je na vrijeme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da u petak i subotu, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine.

Ona je dolazak na Kosovo i Metohiju najavila u svojstvu profesora, a ne u svojstvu ministra, navodi se u saopštenju.

- Međutim, vlasti u Prištini su bez ikakvog obrazloženja ili razloga, preko prištinskog oficira za vezu odbile da Kisić Tepavčević dozvole posjetu, kojoj Priština na ovaj način brutalno sprečava odlazak na posao - ističe Petković.

Istovremeno, kako dodaje, bez obrazloženja je odbijena i molba grupe od 39 hodočasnika iz centralne Srbije koji su za predstojeći vikend željeli da obiđu više svetinja na Kosovu i Metohiji.

- Posredi je nastavak brutalnog kršenja postignutih sporazuma o slobodi kretanja i sporazuma o posetama dogovorenih i potpisanih u Briselu između Beograda i Prištine. Skandaloznom politikom zabrana i barijera Priština po ko zna koji put demonstrira svoje anticivilizacijsko opredeljenje i jasno stavlja do znanja da se protivi svemu srpskom - poručio je Petković.

Očigledno je, kako dodaje, da prištinski političari na čelu s Aljbinom Kurtijem nemaju valjanu argumentaciju sa kojom bi došli za pregovarački sto u Briselu sljedeće nedjelje, pa se sada služe ovakvim potezima koji direktno potkopavaju dijalog.

- Evropska unija kao garant potpisanih sporazuma i posrednik u dijalogu ne sme ostati nema na ovakve jednostrane poteze Prištine i očekujem njihovu jasnu reakciju - dodao je Petković.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo! Mitropolit Joanikije: Kosovo - srpsko ognjište koje ostaviti nećemo!
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku Zabranjen uvoz još jedne pošiljke jagoda iz Albanije u Srpsku
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    1h 31m
    4
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    19h 12m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    16h 11m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    17h 23m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    16h 17m
    0